Hoppa till huvudinnehållet

Kopparporten ekar tomt – hälften av lokalerna står öde: ”Finns inget intresse”

Publicerad:
Kopparportens galleria en fredag i september klockan 10.30.
Kopparportens galleria en fredag i september klockan 10.30. Foto: Thomas Kühnel

Fem av elva butikslokaler i gallerian Kopparporten står tomma – något fastighetsförvaltaren Jan Bäckman anser beror på pandemin, samt att Lidköping som stad är för litet för en kedja att satsa i.

– Vi försöker hyra ut men det är ingen som nappar, säger han.

I Kopparportens galleria finns i dag fyra butiker, en secondhandbutik samt en frisörsalong. Övriga fem lokaler ekar tomma.

– På vår tid var det mycket folk i gallerian och det var fullt med butiker i alla lokaler som finns där. Vi slutade nog i rätt tid, konstaterar Lars Svensson – som tidigare drev butiken Sko Svensson i en av Kopparportens lokaler. 2016 beslutade han sig för att lägga ned skobutiken och gå i pension.

Varför tror du att det är så många lokaler som inte används?

– Det är mycket e-handel i dag och hyrorna tar nog knäcken på många. Sedan var det ju det här med coronan. Det är väl en kombination av det som har gjort att det är mycket tomma lokaler. Därpå kom kriget i Ukraina som också har påverkat, säger han och fortsätter:

– Jag tycker synd om dem som kämpar. Det är svårt.

Enkät: Tomma lokaler i centrala Lidköping – detta vill invånarna ha: ”Lekland”
I dag används sex av gallerians elva lokaler.
I dag används sex av gallerians elva lokaler. Foto: Thomas Kühnel

"Helt dött”

Jan Bäckman, fastighetsförvaltare för Kopparporten AB, håller med om att pandemin är en orsak till de tomma lokalerna – men han menar att det är svårt för handlare i hela Sverige att bedriva verksamhet.

– Det är tufft att hyra ut i dag. Vi försöker för fullt, men det finns inget intresse för Lidköping. Jag annonserar om lokalerna hela tiden och ringer runt, säger han.

Men Särnmarkshuset har fullt med butiker i sin galleria, varför lyckas inte ni?

– Det är möjligt att det är så, men de har ju mer stora kedjor. De tomma lokalerna som jag har nu är ju lokala handlare som har lämnat, medan de stora kedjorna hänger kvar.

Är inte det ett alternativ då? Att större kedjor hyr i Kopparporten istället för att det ska vara tomt?

– De stora kedjorna vill inte satsa i Lidköping, för de anser att staden är för liten.

Är det för höga hyror i Kopparporten?

– Det är inte dyrare i Kopparportens lokaler än någon annanstans. Det finns ju inget intresse, det finns ingen som ringer på annonserna. Det är helt dött.

”Vi försöker hyra ut men det är ingen som nappar”, säger Jan Bäckman, fastighetsförvaltare för Kopparporten AB.
”Vi försöker hyra ut men det är ingen som nappar”, säger Jan Bäckman, fastighetsförvaltare för Kopparporten AB. Foto: Thomas Kühnel

Hur ser du på att det inte finns något intresse?

– Det är inte bra att det är så i Sverige. Det är bara att gå till andra köpcentrum, de står ju och gapar tomma de också. Det är inget konstigt att det gäller Lidköping också.

Vad gör ni åt detta problem?

– Vi försöker hyra ut men det är ingen som nappar. De som hyr av mig nu har ju hyrt länge, och hittills har det ju gått bra för dem.

Men då borde det väl kunna gå bra för en lokal butik också?

– Man tycker ju det... Det gäller ju att hitta något som går bra, avslutar Jan Bäckman.

Artikeltaggar

CentrumLidköpingNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.