Hoppa till huvudinnehållet

Götenehus varslar 25 medarbetare om uppsägning: ”Förstår oron som skapas”

Publicerad:
Götenehus varslar 25 medarbetare om uppsägning.
Götenehus varslar 25 medarbetare om uppsägning. Foto: Charlotte Ferneman

Husproducenten Götenehus varslar 25 medarbetare om uppsägning. Kraftiga kostnadsökningar, tillsammans med stigande räntor och orolig omvärld, nämns som förklaringar.

– Jag har full förståelse för att det lagda varslet skapar oro bland medarbetare, säger Andreas Gustafsson, vd och koncernchef på Götenehus Group.

Efterfrågan på nyproducerade bostäder har minskat. Utöver det har 2022 varit kantat av kraftiga kostnadsökningar, stigande räntor och en orolig omvärld.

Sammantaget bedömer Götenehus att dess verksamhet behöver anpassas till de nya förutsättningarna och på måndagsmorgonen valde bolaget att varsla 25 medarbetare om uppsägning. Enligt ett pressmeddelande berör det främst tjänstemän och beräknas leda till sänkta omkostnader på årsbasis med cirka 20 miljoner kronor.

– Jag har full förståelse för att det lagda varslet skapar oro bland medarbetare, men det är nödvändigt för att anpassa oss till nya förutsättningar. Bostadsbehovet i Sverige är i grunden stort och de förändrade flyttkedjorna med ökat behov av småhus i naturnära områden kommer att gynna Götenehus bostadsverksamhet på sikt, säger Andreas Gustafsson, vd och koncernchef Götenehus Group, i pressmeddelandet.

Full effekt 2023

Götenehus Group har tre affärsområden: Villor och fritidshus, Bostadsutveckling och Fastighetsutveckling. Satsningen inom Fastighetsutveckling gör koncernen som helhet mindre konjunkturkänslig.

– Dagens varsel innebär en anpassning av kapaciteten framför allt inom småhusproduktionen. Vi ökar samtidigt prioriteten inom försäljning- och marknadsföring av bostäder och vi söker också ytterligare förvärv inom Fastighetsutveckling där det nu öppnas nya möjligheter, avslutar Andreas Gustafsson.

De första effekterna av varslet kommer att märkas under det första kvartalet av 2023 och får full effekt under det andra kvartalet. Detaljer och tidplan kring varslet utformas i nära samverkan med de lokala fackföreningarna.

Enligt Götenehus ska inga kunder påverkas av åtgärderna.

Artikeltaggar

GöteneNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.