Hoppa till huvudinnehållet

Extrem efterfrågan på braskaminer: ”Vi hade kunnat anställa fyra på heltid”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Andreas Eliasson och Katarina Wahlsten, Åke Eliassons skorstenar och braskaminer
Andreas Eliasson och Katarina Wahlsten tog över braskaminföretaget i Essunga från grundaren Åke Eliasson för fem år sedan. Foto: Cecilia Isberg

Som en följd av skenande elpriser exploderade efterfrågan på braskaminer. På Åke Eliassons skorstenar och kaminer i Essunga är situationen extrem.

– Det mest akuta nu är att hitta personal. Vi är uppbokade fram till sommaren, säger Katarina Wahlsten, som driver familjeföretaget tillsammans med sambon Andreas Eliasson.

Intresset för braskaminer och kakelugnar ökade redan i samband med pandemin, då många satsade mer på sina hem.

När kriget i Ukraina startade ökade också krismedvetenheten hos allmänheten, och efterfrågan på kaminer ökade ytterligare.

Sedan kom energikrisen och de skenande elpriserna. Och marknaden exploderade.

– Nu är det en extrem situation. Många kaminer har en leveranstid på över ett år – vi är uppbokade fram till nästa sommar. Så vi får säga till kunder som kommer in att det bara är att ställa sig i kön, och att man nog får räkna med att kaminen är på plats först till nästa vinter, säger Katarina Wahlsten.

Under en period blev familjeföretaget i Essunga så nedringt och mailbombat av personer som ville köpa braskaminer att man inte ens hann svara alla. Via hemsidan uppmanades kunderna att istället komma till butiken för att få hjälp och svar på sina frågor.

”För vår del är det mest akuta att hitta personal för att klara arbetsbelastningen. Vi hade kunnat heltidsanställa fyra som det ser ut just nu”, säger Katarina Wahlsten på Åke Eliasson skorstenar och kaminer.
”För vår del är det mest akuta att hitta personal för att klara arbetsbelastningen. Vi hade kunnat heltidsanställa fyra som det ser ut just nu”, säger Katarina Wahlsten på Åke Eliasson skorstenar och kaminer. Foto: Cecilia Isberg

Svårt få fram material

Problemet är inte bara den stora efterfrågan, utan också att leverantörerna har svårt att få fram material. Det gör leveranstiderna extremt långa – i vissa fall över ett år.

– Det är inte bara här i Sverige vi har den här situationen, utan det ser likadant ut i stora delar av Europa. Inte minst i Tyskland som ju är hårt drabbat av energikrisen, säger Katarina Wahlsten.

För Åke Eliassons skorstenar och braskaminer är det mest akuta just nu att hitta personal att anställa. Men det är svårt att hitta personer att rekrytera.

– Som det ser ut just nu hade vi kunnat anställa fyra personer på heltid. Men det är inte lätt att hitta personer med den kompetens som krävs. Även om man inte behöver ha specifik kunskap om just braskaminer eller vara murare så krävs det att man är händig och arbetsvillig. Och noggrann - det är många regler att förhålla sig till i vårt arbete för att det ska vara brandsäkert, säger Katarina.

I energikrisens spår har efterfrågan på braskaminer formligen exploderat.
I energikrisens spår har efterfrågan på braskaminer formligen exploderat. Foto: Cecilia Isberg

Stor risk framåt

Just det där med brandsäkerheten ser Katarina Wahlsten som en stor risk framåt. När kaminföretagen inte hinner med, så väljer fler att installera sina braskaminer själva.

– Det måste inte vara fackfolk som installerar kaminerna, utan det kan man göra själv. Det viktiga är att man anmäler det till kommunen, och att man får besök av en skorstensfejarmästare som inspekterar. Men vi kan se ett problem i att det kanske inte blir riktigt brandsäkert, och det är ett bekymmer, menar Katarina.

När leveranstiderna är långa för nya braskaminer kanske fler inte har tålamod att vänta, utan köper begagnat, gamla eldstäder som inte varit i bruk på länge börjar användas - och kaminerna används i en utsträckning som inte är tänkt:

– Man ska komma ihåg att kaminen är en sekundär värmekälla, man kan inte elda hur mycket som helst, utan också låta kaminen vila. Jag har en viss oro för att antalet bränder ska öka, säger Katarina.

Men är det lönt att som privatperson ens fundera på att installera braskamin just nu?

– Vill man ha en braskamin så ska man absolut ta tag i det. Vi samarbetar med två-tre olika partners, och försöker hitta lösningar åt alla, även om det tar längre tid just nu. För som kund ska man ju vara medveten om att ifall det är bråttom så kan man få en kamin installerad till nästa säsong.

Åke Eliasson skorstenar och kaminer i Essunga har funnits i många år. Butiken på gården öppnade 1991.
Åke Eliasson skorstenar och kaminer i Essunga har funnits i många år. Butiken på gården öppnade 1991. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

Essunga kyrkbyNäringsliv

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.