Hoppa till huvudinnehållet

Balloon Maker släpper album inspelat i Kvänum - på kassettband: ”Walkman ingår”

Publicerad:
Göteborgsbaserade indierockbandet Balloon Maker släpper albumet Field Trip idag, som de spelade in i Kvänum under en vecka i maj förra året.
Göteborgsbaserade indierockbandet Balloon Maker släpper albumet Field Trip idag, som de spelade in i Kvänum under en vecka i maj förra året. Foto: Oskar Gustafsson

I dag släpper indierockbandet Balloon Maker sitt första album Field Trip.

– I början av förra året skrev vi klart en skiva, åkte till Kvänum och hyrde in oss i ett hus och spelade in den där, säger gitarristen Jacob Andrén som ursprungligen kommer från Arentorp.

Balloon Maker består av Filip Orrhult som sjunger, spelar piano och gitarr, Jacob Andrén som spelar gitarr och backar upp med sång, Arvid Lundén på trummor och Anton Örarbäck som spelar bas och ”gör resten”.

Filip har just flyttat till Växjö för att plugga musikproduktion på heltid, medan de övriga bor i Göteborg. Jacob jobbar som civilingenjör inom miljöforskning, Arvid är ambulansförare och Anton musikproducent.

Förutom Jacob har även Anton anknytning till Varaslätten. Han bodde i tonåren i Bitterna, där hans föräldrar fortfarande bor kvar.

– Tanken med den här skivan var att vi skulle kunna spela allt med åtta händer och fötter. Att det skulle vara mer spelbart och därigenom mer organiskt. Inte bara producera för Spotify utan mer för att kunna spela det klassiska bandstuket, säger Anton.

Jacob Andrén, Arvid Lundén, Filip Orrhult och Anton Örarbäck på vinden i huset de hyrde i Kvänum för inspelning av albumet Field Trip.
Jacob Andrén, Arvid Lundén, Filip Orrhult och Anton Örarbäck på vinden i huset de hyrde i Kvänum för inspelning av albumet Field Trip. Foto: Balloon Maker

Huset i Kvänum hyrde de av Qvänum mat och malt, och vindsvåningen byggde de provisoriskt om till studio. Större delen av skivan är inspelad live, med alla instrument samtidigt.

– Vi gjorde inspelningarna i maj och sen har vi egentligen jobbat vidare med det. Vi har slipat på låtarna, de ska mixas och mastras. Sen har vi släppt singlar kontinuerligt, fram tills för några veckor sedan. Nu släpper vi albumet och vi tyckte att Field Trip var en passande titel - vi begav oss från storstaden ut bland fälten och gjorde musik, säger Jacob.

Walkman på köpet

De har förstått att det är vinyl som säljer nuförtiden, men det är lång leveranstid på vinylplattor - upp till ett år. Så länge ville de inte vänta med att släppa albumet.

– Då tänkte vi att vi får försöka ta tillbaka kassettbanden. Vi har inte så många fysiska exemplar, men vi har renoverat en hel del gamla Walkmans, så man kan få köpa ett kassettband om man vill, med en Walkman inkluderad. Då får man höra av sig privat till oss, säger Anton.

Självklart släpps albumet digitalt via alla de gängse streamingtjänsterna på nätet också, men drygt ett 40-tal Walkmans har de köpt in från diverse säljsidor på nätet, som en kul grej.

– Det är lite oklart hur många det är, vi får se hur många vi får igång, säger Anton.

Nu har bandet börjat skriva på nästa album, och de har lite spelningar då och då. Härom helgen spelade de på Yaki-Da, men drömmen är att komma ut och spela så mycket det går.

– Vi har mycket skrivarlust egentligen, så det vill vi göra. Och vi har spellust. Men inte så mycket spela-in-lust precis nu när skivan är klar, säger Anton med ett leende.

Nu drömmer medlemmarna i Balloon Maker om att få komma ut och spela så mycket som går.
Nu drömmer medlemmarna i Balloon Maker om att få komma ut och spela så mycket som går. Foto: Oskar Gustafsson

Artikeltaggar

ArentorpBitternaGöteborgKvänumMusikNöje/Kultur

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.