Hoppa till huvudinnehållet

Essunga går med i samarbete om ungas missbruk

Publicerad:
Essunga kommun går med i samarbetet kring Mini-Maria, en verksamhet som syftar till att nå unga med ett riskbeteende för att hamna i missbruk.
Essunga kommun går med i samarbetet kring Mini-Maria, en verksamhet som syftar till att nå unga med ett riskbeteende för att hamna i missbruk. Foto: Robin Haldert / TT

Tanken är att tidigt fånga upp unga som löper risk att utveckla missbruk. Essunga kommun väljer att gå med i regionala samarbetet Mini-Maria.

”En stor anledning är att vi har möjligheten att boka möten på plats”, säger Björn Franke, chef social sektor i Essunga.

Mini-Maria är en verksamhet som Västra Götalandsregionen tagit initiativet till, och som sker i samarbete med kommunerna. Tanken är att tidigt nå unga med ett riskbeteende gällande alkohol, narkotika och spel, så att beteendet inte utvecklas till missbruk.

Verksamheten i Skaraborg ska starta nästa år med mottagningar i Falköping, Lidköping, Skövde och Mariestad dit föräldrar och ungdomar kan komma för samtal. Dock finns möjligheten att boka möten på plats i hemkommunen - och det är en stor anledning till att Essunga väljer att gå med i samarbetet.

– Det är en förutsättning för att vi ska nå de ungdomar som berörs. Det är ju en utmaning för oss annars - vi är en liten kommun och ligger precis i utkanten av regionen, säger Björn Franke.

Finns behovet av tidiga stödinsatser i Essunga? Upplever ni att många ungdomar i i riskzonen?

– Om vi går bakåt i tiden och försöker titta på vilka som skulle kunnat vara aktuella för den här typen av insatser så är det inte så många. Men det kan finnas ett mörkertal, även om inte vi har den typen av problem som andra kommuner vittnar om. Samtidigt kan det vara så att det är en grupp vi inte når, säger Björn Franke.

I beslutsunderlaget till socialnämnden skriver kommunen: ”Under de senaste tre åren har totalt 2-3 individer varit aktuella för insatser där Mini-Maria hade kunnat vara ett alternativ. Om det faktiska behovet är så mycket lägre eller om det finns ett mörkertal med individer i riskbruk som vi inte lyckas nå idag är svårt att bedöma. Det räcker dock att en tremånaders placering på institution vart tredje år kan undvikas för att Mini-Maria också ska vara en bra satsning ur ett ekonomiskt perspektiv.”

Kostnaden för satsningen är 80 000 kronor första året för Essungas del.

Artikeltaggar

Essunga kommunMini Maria mottagningSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.