Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Lusten kom tillbaka i unika 1700-talshuset: ”Mycket kärlek nedlagd”

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
David Edvardsson, målerikonservator, arbetar med den Ekebladhska bården i lusthuset. Nu ska alla sprickor trollas bort och rummet ska få det skick det förtjänar.
David Edvardsson, målerikonservator, arbetar med den Ekebladhska bården i lusthuset. Nu ska alla sprickor trollas bort och rummet ska få det skick det förtjänar. Foto: Thomas Kühnel

En raritet bland byggnader i Lidköping.

Det är det lilla lusthuset i Villa Giacomina från 1700-talet.

Just nu genomgår det en rejäl ansiktslyftning.

Ett ljuvligt litet hus på en ljuvlig plats.

Så översvallande kanske inte länsstyrelsen uttryckte sig precis när de fällde omdömet om Villa Giacominas eget lusthus. Men de var tillräckligt imponerade av dess kulturhistoriska betydelse för att klassa det som ett byggnadsminne. 1979 fick lusthuset detta skydd som ställer särskilda krav på skötsel och skick.

Efter många år av pliktskyldigt underhåll från ägaren Lidköpings kommun, tog kommunen sig samman för att stoppa det pågående förfallet. Det skulle kostas på rejält – cirka sex miljoner kronor närmare bestämt.

NLT har tidigare skrivit om det betänkligt blygsamma underhållet och fick vid tillfället komma in i den annars låsta byggnaden.

Det var fint. Väldigt fint till och med.

Där fanns sparsamt ornamenterade väggar och rörspisar, ett grovt vackert trägolv med schackrutigt klinkers mitt i rummet. Den ovanliga sexkantiga formen och de ståtliga stenkolonnerna gav ett stiligt intryck.

Specialistkunskap

När vi återkommer på höstkanten syns nästan ingenting av detta. Huset är inslaget i skydd och byggställningar, och ser ut som ett stort paket. Här pågår arbete där konservatorer av olika expertis liksom hantverkare med vägledning från specialister, gör sitt bästa för att göra huset helt, stadigt och vackert.

– Det här jobbet är super. Vad bra att det görs så att huset inte står och förfaller, säger Daniel Käll från Lidans byggservice entusiastiskt.

Murarna i huset som rört sig utåt har stabiliserats, takbjälkarna är utbytta och taket omlagt.

– Vi har stagat upp alltihop och fått ihop hela konstruktionen vilket gjort väldigt gott för huset.

Ett färgskikt långt under den nuvarande chict rosafärgade fasaden bedöms vara närmare originalkulören – det vill säga en mer terrakottafärgad kulör. Den kommer att användas till fasaden. Dörrar och fönsterluckor ska målas i klassiskt oxidgrön.

Daniel nickar in mot byggnaden och berömmer dem som står för målerikonservering och restaurering av husets insida.

– De gör ett kanonjobb därinne.

Ny färgsättning ska lyfta lusthus i Villa Giacomina
Lusthuset i Villa Giacominaparken – ett vackert litet smycke i den gustavianska engelska park som skapades i slutet av 1700-talet.
Lusthuset i Villa Giacominaparken – ett vackert litet smycke i den gustavianska engelska park som skapades i slutet av 1700-talet. Foto: Sören Turesson

Vi stiger in i lusthussalongen där David Edvardsson och Marie Rådesson befinner sig i takhöjd på ställningar.

– Här är mycket sprickor i putsen. I vissa fall får vi knacka upp dem så att vi får mer yta att laga i med kalkbruk, säger David.

Kalkbruk av olika finhetsgrad behövs för att få det slätt och rätt. Det jobb som gjordes i huset för 40 år sedan har inte hållit måttet.

Målningarna från slutet av 1700-talet ska så långt det går bevaras, rengöras, lyftas fram och lagas. Retuschering sker försiktigt där det kan behövas. Allt dokumenteras noggrant.

Över 200 år

Men det är inte alltid lätt att avgöra vad som är original och senare påmålat under de drygt tvåhundra år som förflutit.

Helt klart är dock att bröstningen i rummet är av modernt snitt. Den är närmast identisk med de tristessgrå stänkmålade trappuppgångar man hittar i hus från 1980-talet.

– Vi gillar dem inte heller och vi har hittat det som sannolikt är det ursprungliga måleriet, säger David och visar väggen bakom en av rörspisarna.

I den smala springan syns en blek brunviolett kulör med prickmönster.

– Såväl mur som bröstning har målats om vid flera tillfällen. Muren som omgärdar rörspisarna har varit stänkmålad med kalkfärg i röd ton, bröstningen i grå. De spår vi hittat är mycket fragmentariska och på bröstningen har vi inte hittat kalkfärgen som borde finnas där. Den tidigaste vi hittat är målad i oljefärg men kan överensstämma någorlunda med ursprunglig bemålning, säger David.

Marie pekar på bården vid taket som ett exempel på hur hantverkare genom tiderna velat bättra på de gamla målningarna.

– Mycket är påmålat och det är många generationer av lagningar. Så är det med eklöven här.

Men vad är definitivt original?

– De här blomgirlangerna är ett otroligt fint arbete som med största sannolikhet är original. De är är målade för att ge illusionen av ett tredimensionellt motiv. Målningstekniken kallas för-trompe l’oeil – som betyder ”lura ögat”, säger David.

Målningen är sannolikt en oförstörd originalmålning från 1700-talet.
Målningen är sannolikt en oförstörd originalmålning från 1700-talet. Foto: Thomas Kühnel

Mycket återstår innan lusthuset kan få en nyinvigning. Exempelvis ska en stenkonservator laga trappor och stensättningar.

Anders Kindberg, fastighetschef på kommunen, berättar att målet är att lusthuset ska stå klart i november. Han kan i dagsläget inte säga hur det kommer att användas men det ska finnas tillfällen då allmänheten har tillträde.

Det lovar han.

– Användandet av byggnaden styrs i hög omfattning utifrån att det är ett byggnadsminne, uppger han.

Mycket kärlek

Han följer hantverkarnas arbete med stort intresse och uppskattar det han ser.

– De lägger verkligen ned mycket kärlek på huset.

Om de som jobbar med huset fick bestämma i frågan så skulle lusthuset öppnas för visning då och då eller bli en plats för ceremonier.

– Det är väl bara fantasin som sätter gränserna, säger David Käll.

Lusthuset invändigt innan restaureringen. Anders Kindberg lovar att allmänheten i någon form ska få möjlighet att komma in i salongen när det står klart.
Lusthuset invändigt innan restaureringen. Anders Kindberg lovar att allmänheten i någon form ska få möjlighet att komma in i salongen när det står klart. Foto: Sören Turesson
Stora sprickor i väggarna har äventyrat husets framtid. Nu konserveras och restaureras väggarna av experter.
Stora sprickor i väggarna har äventyrat husets framtid. Nu konserveras och restaureras väggarna av experter. Foto: Thomas Kühnel
Bakom rörspisarna syns den här målningen. Den är nyckeln till hur bröstningen såg ut i original.
Bakom rörspisarna syns den här målningen. Den är nyckeln till hur bröstningen såg ut i original. Foto: Thomas Kühnel
Bröstningen i dag, utförd på 1980-talet.
Bröstningen i dag, utförd på 1980-talet. Foto: Thomas Kühnel
David Käll gör murarbetet på husets böljande taksockel.
David Käll gör murarbetet på husets böljande taksockel. Foto: Thomas Kühnel
En inslagen present till kommuninvånarna i Lidköping. När den öppnas kommer ett lusthus i fint skick att uppenbaras.
En inslagen present till kommuninvånarna i Lidköping. När den öppnas kommer ett lusthus i fint skick att uppenbaras. Foto: Thomas Kühnel

Läs också

Artikeltaggar

David EdvardssonLidköpingNöje/KulturVilla Giacomina

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.