Hoppa till huvudinnehållet

Bygg din egen krislåda – sakerna du inte får missa: ”Risken har blivit förhöjd”

Publicerad:
Maria Åkervall säkerhetssamordnare tipsar om krislådan
Maria Åkervall säkerhetssamordnare tipsar om krislådan Foto: Emma Edling

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Det är åter dags för krisberedskapsvecka och säkerhetssamordnare Maria Åkervall ger tipsen för krislådan:

– En kris kan alltid ske och då är det bra att vara förberedd, säger Maria Åkervall.

Det har blivit dags för den årliga krisberedskapsveckan. Det är ett initiativ från myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att öka den svenska motståndskraften vid stora samhällsstörningar.

I tisdags var säkerhetssamordnare Maria Åkervall från Skaraborgs räddningstjänst på plats i Grästorps kulturhus. Hon var där för att visa hur man kan tänka kring sin egen krisberedskapslåda.

Varför ska man ha en krisberedskapslåda?

– Ifall det sker en kris. Det kan till exempel vara strömavbrott, översvämning, att det inte går att använda vattnet eller att man bli insnöad, säger Maria Åkervall.

Väntar vi en kris eller krig?

– Det är inte jätteovanligt att det sker kriser i samhället. Sannolikheten för kriget tror jag inte är så stor, men risken har blivit förhöjd efter kriget i Ukraina. En kris kan alltid ske och då är det bra att vara förberedd, säger Maria Åkervall.

Vad ska man ha i sin krislåda?

– Maten kanske man inte har i en låda, utan i skafferiet. Men där är konserver, kaffe, te, pasta, ris och mediciner bra att ha. Om man skadar sig är en första hjälpen låda bra i bilen, hemma eller båten. Något att laga maten på, en grill eller stormkök är också bra.

Maria Åkervall tipsar om vevradion. På vevradion finns radiokanaler, ficklampa och laddaruttag.
Maria Åkervall tipsar om vevradion. På vevradion finns radiokanaler, ficklampa och laddaruttag. Foto: Emma Edling

Vilka tre saker är viktigast?

– Då skulle jag säga vatten, maten och informationen, avslutar Maria Åkervall.

Maria Åkervall kommer finnas på plats under premiären av Nossans Ljusfestival under lördagen tillsammans med kommunen för att prata om krisberedskap.

Artikeltaggar

Grästorps kommunRäddningstjänstenSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.