Hoppa till huvudinnehållet

Utbetalningar av pensioner chockhöjs – kan påverka vårdköer och lönehöjningar

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Västra Götalandsregionens pensionskostnader för nästa år blir extremt höga på grund av inflationen.
Västra Götalandsregionens pensionskostnader för nästa år blir extremt höga på grund av inflationen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fyra miljarder kronor mer än beräknat. Så ser det ut för Västra Götalandsregionen när de ska betala ut tjänstepensionerna nästa år.

Det är främst inflationen som gör att regionens pensionsutbetalningar stiger så kraftigt. Något som tjänstemännen aldrig sett maken till tidigare.

I maj berättade vi om de stigande pensionsutbetalningarna för Västra Götalandsregionen nästa år då tjänstepensionerna ska betalas ut. De nu ytterligare stigande pensionskostnaderna var P4 Skaraborg först att berätta om. De båda pensionshöjningarna grundar sig främst i inflationstakten.

I mars-april beräknade Kommunernas pensionsanstalt, KPA, att pensionerna skulle stiga i takt med en inflation på fem procent. Redan då skrällde det till när regionerna skulle tvingas betala ett antal miljarder kronor mer nästa år. För Västra Götalandsregionens del handlade det om en ökning från fem miljarder till 6,8 miljarder kronor.

Dyrare än sjukhuset

När KPA gjorde en ny prognos i augusti har inflationen stigit och låg då på 8,7 procent. Det innebär att Västra Götalandsregionen ska betala ut ytterligare två miljarder kronor. Totala summan för 2023 blir med dagens inflationstakt nio miljarder kronor. Det är mer än vad det kostar att driva Skaraborgs sjukhus som ligger på ungefär fem miljarder kronor per år.

– Det är ett extremt kraftigt drivet av inflationen, jag har inte varit med om något liknande tidigare, säger Katarina Hagby, enhetschef på Koncernekonomi vid Västra Götalandsregionen.

Det innebär att de som går i pension nästa år kommer att få en större andel i pension av sin inkomst, eftersom lönerna inte höjs i takt med inflationen.

Lönesumman som pensionerna baseras på steg också ganska kraftigt förra året, men det berodde inte på höga lönehöjningar, utan på att många jobbade mer tid under pandemin med mycket övertid som följd. Med totalt 55 000 anställda i regionen blir det mycket pengar.

Svårt med satsningar

Det är politikerna som beslutar om budgetar, men nu kommer de att få räkna om dessa eftersom det plötsligt försvinner ytterligare miljarder.

– Utifrån de skattenivåer och de statsbidrag vi har kunskap om i dag, så kommer det bli ett begränsat utrymme för satsningar, men jag kan inte uttala mig om hur politiken tänker, säger Katarina Hagby.

Men i de politiskt fattade budgetarna finns flera stora satsningar på att korta vårdköer och att höja anställdas löner. Det blir nu något för politikerna att fatta beslut om i höst, om de anser att det behöver göras justeringar utifrån de nya beräkningarna

Katarina Hagby förklarar att den höga inflationen även kommer att påverka pensionerna för 2024, men kan enligt SKR:s beräkningarna bli på en lägre nivå 2025.

– Men det beror helt på hur inflationen utvecklas, poängterar Katarina Hagby.

Artikeltaggar

EkonomiVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.