Hoppa till huvudinnehållet

Extrapersonal stöttade upp under pandemin – får vara kvar: ”Behöver kompetensen”

Publicerad:
Skaraborgs sjukhus måste från och med oktober själva betala kostnaden för så kallade vårdnära servicetjänster.
Skaraborgs sjukhus måste från och med oktober själva betala kostnaden för så kallade vårdnära servicetjänster. Foto: Sören Turesson

Under pandemin fick Skaraborgs sjukhus extra servicepersonal för att avlasta vårdpersonal. Det bekostades av regionen centralt.

Men nu uppmanar regionstyrelsen att sjukhusen ska behålla servicepersonalen, men betala med egna medel.

Pandemin innebar en ökad arbetsbelastning och försämrade möjligheter till återhämtning för personalen på regionens sjukhus. Därför avsatte personalutskottet 36,8 miljoner kronor för att erbjuda sjukhusen att tillfälligt få hjälp av vårdnära servicetjänster.

För Skaraborgs sjukhus del handlade det om tolv tjänster i både Skövde och Lidköping.

Nu när pandemin inte drabbar sjukvården lika hårt, vill regionstyrelsen ändå att servicetjänsterna ska vara kvar. Men de är inte längre beredda att betala för verksamheterna utan uppmanar nu sjukhusen att själva fortsätta införandet av vårdnära servicetjänster.

Stellan Ahlström, sjukhusdirektör Skas
Stellan Ahlström, sjukhusdirektör Skas Foto: Roland Svensson

Stellan Ahlström, sjukhusdirektör Skaraborgs sjukhus, är helt inställd på att behålla de tio heltidstjänster inom vårdnära service, som finns på sjukhuset i dag. Han berättar följande i ett mejl:

”Detta är en av de viktiga strategiska åtgärderna för att vi ska klara vår kompetensförsörjning inom vården framåt. Vi behöver i framtiden, som inte är långt borta, välkomna nya kompetenser som ingår i arbetet.”

På kort sikt innebär servicetjänsterna, enligt Stellan Ahlström, ökade kostnader eftersom det är en införandeperiod och de behöver justera sitt arbetssätt.

Kostnaden för oktober till december är beräknad till 1,5 miljoner kronor, pengar som de inte har räknat in i årets budget.

”Inför 2023 får vi se var det landar på eftersom vi inte har detta arbete klart än”, förklarar Stellan Ahlström.

De servicetjänster som finns på sjukhuset i dag handlar framförallt om interna patienttransporter och olika städtjänster.

Artikeltaggar

RegionstyrelsenSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.