Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vill köpa fastighet vid Hovby – ser stor potential: ”Strategiska skäl”

Publicerad:
Den aktuella fastigheten ligger i det område där nya 44:an ska dras, det så kallade vägreservatet. På kartan markerat med rosalila färgton.
Den aktuella fastigheten ligger i det område där nya 44:an ska dras, det så kallade vägreservatet. På kartan markerat med rosalila färgton.

Lidköpings kommun planerar att köpa en jordbruksfastighet vid Hovby för 3 900 000 kronor.

– Det är ett strategiskt markköp, säger Gustav Edvinsson (S).

Fastigheten, med beteckningen Lidköping Ängsbo 3:16 och med en areal på cirka 12,5 hektar, anses värdefull då den ligger inom ett område utpekat som viktigt för kommunens framtida utveckling.

– Vi har köpt upp lite annan mark också ute i Hovby, och det är av rent strategiska skäl. Den här marken ligger inom det som kallas vägreservatet som Trafikverket har ritat in; någonstans inom det reservatet kommer den fortsatta förbifarten (riksväg 44, reds anm) att gå, säger Gustav Edvinsson.

Han fortsätter:

– Det är ganska logiskt: det är lättare om kommunen äger mer mark där vägen ska gå. Trafikverket går ju ibland in och exproprierar, alltså när man tvångsinlöser mark för vägdragningar. Det vill man alltid minimera och ju mer mark vi äger där desto bättre är det. Det är ett strategiskt markköp helt enkelt.

Viktig vägsträckning

Att vägen får sin sträckning och byggs är angeläget för kommunen då Hovby är tänkt att bli nästa verksamhetsområde. Den åtgärdsvalsstudie som Trafikverket har inlett är hett emotsedd.

– Det är angeläget för oss att få till utstakningen av den nya vägen, det är ju också första steget mot att få den byggd. Och vet vi väl var vägen ska gå kan vi hugga tänderna i verksamhetsområdet på Hovby.

Och få hit stora etableringar?

– Ja, förhoppningsvis, säger Gustav Edvinsson som ser goda förutsättningar i både den nya vägen och batterifabriksetableringen i Mariestad som kan ge ringar på vattnet.

Finns det någon tidsprognos på åtgärdsvalsstudien?

– Den är ju igång och tar väl ungefär ett år räknar man med lite styvt. Det beror lite på hur mycket hinder de stöter på. Jag är positiv till att den rullar på.

Nästa steg i ärendet är att samhällsbyggnadsnämnden ska ta beslut. Därefter måste kommunfullmäktige godkänna det tilläggsanslag som behövs innan man kan skrida till verket.

Kommunen köper mark vid Hovby

Artikeltaggar

Gustav EdvinssonHovbyLidköpings kommunLidköpings kommunNyheterSamhälleTrafikverket

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.