Hoppa till huvudinnehållet

Lantbrukare utsatt för miljonkupp – dyrbar utrustning stulet: ”Skickliga tjuvar”

Publicerad:
Tjuvarna fick med sig GPS-utrustning från två skördetröskor och tre traktorer i samband med stölden i Norra Vånga. OBS: Bilden är en arkivbild.
Tjuvarna fick med sig GPS-utrustning från två skördetröskor och tre traktorer i samband med stölden i Norra Vånga. OBS: Bilden är en arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En lantbrukare i Norra Vånga utanför Kvänum utsattes för en grov stöld natten mot fredagen. GPS-utrustning till ett värde av över en miljon kronor stals.

– Utan att gissa för mycket så tror jag att utrustningen redan är på väg ut ur landet, säger Michael Ståhlgren på polisen.

Polisen fick in anmälan om den omfattande stölden tidigt på fredagsmorgonen. En lantbrukare i Norra Vånga hade då upptäckt att tjuvar varit framme någon gång under den gångna natten. Brottstiden sträcker sig mellan klockan 22 på torsdagens kväll och 07 på fredagen.

Enligt polisen har tjuvarna varit inne två skördetröskor och tre traktorer. Ur lantbruksfordonen har dyrbar GPS-utrustning med tillhörande monitorer stulits.

Varje utrustning uppskattas vara värd 250 000 kronor – vilket betyder att gärningsmännen kommit över gods för 1,25 miljoner kronor.

– I anmälan framgår det inte hur tjuvarna tagit sig in i fordonen. Men det är tydligt att de har fokuserat på gps-utrustningen eftersom det är det enda som saknas i fordonen. En brottsplatsundersökning kommer att genomföras inom kort, säger Michael Ståhlgren, förundersökningsledare på polisen i Lidköping, och fortsätter:

– Ibland har vi tur och hittar spår som kan leda till en misstänkt gärningsman. Men de här tjuvarna är skickliga och vet ofta hur de sopar igenom spåren. Sådana här stölder inträffar varje år och utan att gissa för mycket så tror jag att utrustningen redan är på väg ut ur landet.

En förundersökning om grov stöld har inletts. I nuläget finns det ingen misstänkt.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrov stöldVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.