Hoppa till huvudinnehållet

Stor besvikelse efter kommunens boule-beslut: ”Hur tänkte de där?”

Publicerad:
Kjell Fritzson, Ingamay Arvidsson och Ulla Jansson från SPF Seniorernas styrelse är besvikna över att Götene kommun inte har hittat någon ny plats för inomhusboule.
Kjell Fritzson, Ingamay Arvidsson och Ulla Jansson från SPF Seniorernas styrelse är besvikna över att Götene kommun inte har hittat någon ny plats för inomhusboule. Foto: Jens Fritzson

Nämndens lösning tas inte emot med öppna armar av berörda föreningar.

– En mycket stor besvikelse. Kommunen har inte gjort någonting, säger Elisabeth Axelsson, sekreterare i PRO Götene.

När inomhussäsongen i boule drar igång den 1 oktober står flera pensionärsföreningar i Götene utan en samlingspunkt.

Boulespelande föreningar tvingas lämna källarlokal – hänvisas till idrottshallar

Tidigare år har över 100 personer spelat boule där varje vecka.

– Vi har varit i lokalerna i 25 år – och helt plötsligt duger de inte längre. Vi har många personer som är ensamma och att spela boule är viktigt för dem. Det här är en jättestor friskvårdssatsning vi håller på med, säger Elisabeth Axelsson.

Inget alternativ

Att föreningarna ska åka till Skara för att spela boule ser Axelsson inte som ett alternativ.

– Många medlemmar har inte tillgång till bil och det är en kostnad att åka dit. Nej, det är inget bra alternativ, inte heller idrottshallarna om vi inte får köra in grus – och det tror jag inte att vi får.

Vad för lösning hade du förväntat dig?

– Jag hade förväntat mig att kommunen skulle hitta en ny lokal. Om de inte hittar en ny lokal vill vi komma ner i källaren igen. Det är snart vinter. Alla de här argumenten om att vi är en säkerhetsrisk och inte kan vara i källaren håller inte.

Boulespelande föreningar tvingas lämna källarlokal – hänvisas till idrottshallar

”Det är bedrövligt”

Även styrelsen i SPF Seniorerna reagerar starkt på nämndens beslut.

– Jag är väldigt besviken över att vi inte får mer hjälp än att bli hänvisad till att boka idrottshallar och boulehallen i Skara. Det är jättedåligt och får stora konsekvenser för föreningarna. Vi vill kunna hålla oss friska och umgås socialt under vinterhalvåret, säger ordförande Ulla Jansson.

– Det är bedrövligt att kommunen stänger oss ute innan de har något bättre alternativ att komma med, säger Ingamay Arvidsson som själv är en aktiv boulespelare.

– Det känns tråkigt. Vi trodde att vi skulle kunna vara kvar i källaren om det görs några tekniska eller organisatoriska åtgärder. Det borde kunna gå att lösa, tycker Kjell Fritzson.

”Hur tänkte de där?”

Att spela boule med läderkulor och speciella mattor i idrottshallarna väcker inte någon entusiasm hos Ulla Jansson.

– Det finns inte grus i någon idrottshall. Hur tänkte de där? Det blir inte alls samma sport. Det är ungefär som en ishockeyspelare skulle använda en bandyboll istället för puck, säger Ulla Jansson och fortsätter:

– Har det fungerat att spela i källaren i 25 år kan vi lika väl fortsätta. Det finns personal som både byter om och arbetar i källaren. Varför det bara skulle vara farligt för boulespelarna att vistas där har jag ingen aning om.

Har inte råd att hyra

Janssons dröm är att bouleverksamheten kan ta plats i Susannes body och faces lokaler. Verksamheten ska flytta ut inom kort och lokalerna kommer därefter att stå tomma.

– Där skulle man kunna få plats med tre banor om man river väggar, samtidigt som alla äldreboenden i Götene har gångavstånd dit. Men varken vi eller PRO har pengar för att hyra en sån stor lokal. Då krävs det att vi får bidrag från kommunen.

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)NyheterPolitikPROSPF Seniorerna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.