Hoppa till huvudinnehållet

Inget bygglov för friskola: ”Inte lämpligt i området”

Publicerad:
Det blir sannolikt ingen friskola i lokalen på Kungsgatan i Vara.
Det blir sannolikt ingen friskola i lokalen på Kungsgatan i Vara. Foto: Mats Rosqvist

Miljö- och byggnadsnämnden avslog Broholmsskolans bygglovsansökan om att omvandla en lokal avsedd för bilservice och försäljning till friskola.

Bygglovsansökan blev en het potatis i valrörelsens slutspurt då socialdemokraten Carl-Uno Olsson kritiserade Moderaterna för att man inte informerat om att det fanns en bygglovsansökan för en friskola för årskurserna sex till nio i Vara.

Nu har bygglovsansökan som kom från Broholmsskolan och rörde den fastighet på Kungsgatan i Vara där Hermans hojar tidigare varit inrymd, behandlats i Miljö och byggnadsnämnden.

Detaljplanen stipulerar helt annan verksamhet än en skola - nämligen bilservice och viss handel. Även om ansökan avsåg ett tillfälligt bygglov på tio år, och nämnden därmed hade haft möjlighet att göra avsteg från detaljplanen, blev det avslag.

– Vi tyckte inte det var lämpligt med skolverksamhet för ganska unga barn i ett sådant område. Snett över gatan finns det dessutom en butik där det går att köpa godis och Kungsgatan är hårt trafikerad, förklarar Johannes Lundén

Under beredningen av ärendet har dessutom grannar yttrat sig emot ansökan.

Hur avslaget påverkar skolans etableringsplaner återstår att se. Beslutet kan fortfarande överklagas.

Artikeltaggar

NyheterVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.