Hoppa till huvudinnehållet

Boulespelande föreningar tvingas lämna källarlokal – hänvisas till idrottshallar

Publicerad:
Förvaltningen för service och teknik har utifrån säkerhetsaspekter dömt ut källarlokalen. Därför tillåts inget mer boulespel i Centrumhuset.
Förvaltningen för service och teknik har utifrån säkerhetsaspekter dömt ut källarlokalen. Därför tillåts inget mer boulespel i Centrumhuset. Foto: Jens Fritzson

Götenes pensionärsföreningar får inte längre spela boule inomhus i Centrumhusets källare. Istället hänvisas de till kommunens idrottshallar och boulehallen i Skara.

Nämnden för utbildning, kultur och fritid har fått uppdraget från kommunstyrelsen att utreda alternativ för boulespel under vinterhalvåret.

Sedan tidigare har förvaltningen för service och teknik gjort en brandskyddskontroll och dömt ut källarlokalen.

– Det finns inte tillräckligt med utrymmesvägar och det är inte säkert att fortsätta vara där. Våra pensionärer behöver ha lokaler där de kan känna sig säkra och trygga, säger Isabella Carlén (KD), nämndens ordförande.

”Det vi kan erbjuda”

Boulespel i källarlokalen upphörde i våras.

När nämnden lyfte frågan i veckan blev beslutet att föreningarna får boka tider i kommunens idrottshallar under vinterhalvåret.

– Det är det vi kan erbjuda i dagsläget. Precis som andra klubbar och föreningar får de nyttja de idrottshallar som vi har, säger Carlén och nämner ett annat alternativ.

– Det finns en boulehall i Skara som en förening har byggt. De har gott om tider över och där kan boka in sig.

Stor besvikelse efter kommunens boule-beslut: ”Hur tänkte de där?”
Foto: Anders Wiklund/TT

Läderkulor och mattor

Vid spel i idrottshallarna är det läderkulor och speciella mattor, istället för riktiga kulor och grus, som gäller.

– Inomhussäsongen är under en begränsad del av året. Under större delen kan man spela boule utomhus. Runtom i kommunen finns det många platser, säger Carlén.

Inget enigt beslut

Det ska dock sägas att nämnden inte var enig i beslutet.

S yrkade på att ge dispens för boulespel i källaren ytterligare en säsong innan en likvärdig bana kan presenteras. Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hakade på.

Voteringen slutade oavgjord, 5-5 (en ledamot var frånvarande). Trots det var det ordförande Carléns utslagsröst som fällde avgörandet.

Kan inte ge dispens

Att ge dispens för ytterligare en säsong i källarlokalen har nämnden inte rätt att göra, menar Carlén.

– Vi har inte det mandatet. Det är service och teknik som har hand om våra lokaler, och därför kan vi inte ge dispens.

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)Nämnden för utbildning, kultur och fritidPolitikPROSPF Seniorerna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.