Hoppa till huvudinnehållet

Villatränarens ord kring AIK:s ryss-satsning: ”Moraliskt går det att diskutera”

Publicerad:
AIK, Villas främsta motståndare om guldet, har värvat in flera ryska spelare. Detta har skapat en diskussion i bandy-Sverige.
AIK, Villas främsta motståndare om guldet, har värvat in flera ryska spelare. Detta har skapat en diskussion i bandy-Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT

AIK har värvat fyra ryska spelare, och har en femte på ingång.

Det gör Villas guldtränare Andreas Ingemarsson kluven.

– Sportsligt är det bra för dambandyn, men moraliskt går det att diskutera, säger han.

Det har varit mycket AIK under våren, sommaren och hösten. Då har det handlat mest om ekonomiska bekymmer och spelarförluster, att anpassa kostymen.

Nu är en ny situation uppe för diskussion. AIK har värvat fyra ryska spelare (Diana Lipanova, Karina Lipanova, Olga Bogdanova och Almira Podkorytova) och har en femte (Daria Sycheva) på väg in.

De nya kontrakten strider mot Svenska bandyförbundets rekommendationer.

– Jag tycker att förbundet har varit tydligt, stoppa ryska värvningar, skriv inga nya kontrakt. Men det är en rekommendation och inte ett krav. Hade det varit ett krav hade AIK blivit straffat på något sätt, säger Andreas Ingemarsson.

”Finns inga spelare”

Till Bandypuls förklarar klubbchefen Johan Segui beslutet:

– Antingen tar vi in spelare som har varit hos oss tidigare, det vill säga de här fyra så kallade ryskorna som alltså redan var licensierade spelare för Skutskär och som har spelat i AIK tidigare. Eller så lägger vi ner, för det finns inga spelare, säger han och fortsätter:

– Personligen tycker jag inte om kriget i Ukraina och den ryska invasionen, det tror jag inte att det finns någon som gör. Inte heller ryskorna själva men de kan av förklarliga anledningar inte säga det, det är deras hemland. Det här fick vi även gehör från på ett möte med andra klubbar nyligen. Det är bättre att AIK är med än att vi måste lägga ner för att vi inte har spelare.

Villatränaren kluven

Andreas Ingemarsson, vars Villa besegrade just AIK i finalen (4-0) i våras, har följt händelseförloppet på håll. Han är kluven.

– Svenska bandyförbundet har gått ut med att man inte ska värva ryska spelare, så där kanske man borde tänka till. Samtidigt förstår jag AIK. Spelarna har varit i föreningen tidigare, så de vet vilka personerna är. Frågan är vad som är viktigast nu – sportslig framgång eller bojkotta Ryssland så mycket det bara går?

Vad känner du?

– På ett sätt är det delat. Det är roligt för oss, att få bättre motstånd. Moraliskt går det att diskutera, även om tjejerna vill vara här och spela bandy. Då är det svårt att bromsa någon.

– Samtidigt tycker att att det finns spelare i Sverige, som de hade kunnat rekrytera. Ryska spelare har alltid varit en kortsiktig lösning, som inte har funkat tidigare. Det kommer det inte att göra nu heller.

Villa har inte haft några problem med att fylla truppen med spelare de senaste åren. Om Ingemarsson hade hamnat i samma läge som AIK, hade han valt en annan väg.

– Hade jag varit i den sitsen hade jag sett till att vi rannsakade oss själva tidigare, och fått dit svenska spelare. Då hade man fått köpa att man blir lite sämre.

Villas tränare Andreas Ingemarsson efter slutsignalen i SM-finalen mot AIK (4-0-seger).
Villas tränare Andreas Ingemarsson efter slutsignalen i SM-finalen mot AIK (4-0-seger). Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

BandyVilla Lidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.