Hoppa till huvudinnehållet

Rusning efter ved i kubik – Holgerssons om rekordåret: ”100 samtal om dagen”

Publicerad:
Anders Holgersson står vid 400 kubik björkved som redan är sålt och väntar på att köras ut till kunder.
Anders Holgersson står vid 400 kubik björkved som redan är sålt och väntar på att köras ut till kunder. Foto: Thomas Kühnel

Skenande elpriser har fått allt fler att damma av sina öppna spisar och gamla kakelugnar och många har också valt att installerat nya eldstäder i sina bostäder. Men för att elda krävs ved. Det har gjort att trycket på veden har ökat enormt under hösten – på flera håll är den redan slut. Men i Täng finns det fortfarande en del kvar.

Sommaren med vedförsäljningen på familjeföretaget Tängs bärodling mellan Lidköping och Grästorp beskrivs som relativt normal. Men den senaste månaden small det till.

– Det har varit väldigt mycket. Vi har sålt en årsförsäljning på en enda månad och ser fortfarande en stor efterfrågan. Det kan ringa 100 samtal om dagen, berättar Anders Holgersson.

En årsförsäljning motsvarar för företaget i Täng omkring 1000 kubikmeter ved. Men även om det redan gått åt finns det ved kvar att köpa. Vedproduktionen sker året om, men vissa träslag går åt snabbare än andra – björkveden är det huggsexa om.

En hel årsproduktion av björkved sålde slut på bara en månad. Snart gapar det lagret helt tomt, berättar Anders Holgersson på företaget i Täng.
En hel årsproduktion av björkved sålde slut på bara en månad. Snart gapar det lagret helt tomt, berättar Anders Holgersson på företaget i Täng. Foto: Thomas Kühnel

Blandved inte sämre

– Den är hett eftertraktad och den kommer också att ta slut under de närmsta veckorna. Men blandved finns det kvar, säger Anders Holgersson.

Ny björkved väntas kunna säljas igen först till våren. Det är i första hand av estetiska skäl som just den är mest populär.

– Många tycker att den är finare. Sen är det även ett bättre bränslevärde i den, men den är också dyrare. Så sett till kilowattimme är det inte billigare än att elda med blandved.

Blandveden gör sig dock bäst i eldstäder där man kan stänga luckorna, eftersom den kan ”sprätta”, framförallt om det är ved från barrträd som eldas. Därför är björkveden att föredra i öppna spisar.

– Men kan man bara stänga luckorna så har det ingen som helst betydelse vilket vedslag man eldar, säger Anders Holgersson.

Nu säljer företaget ut allt man byggt upp i sitt lager under två års tid. Därför väntar ett hårt jobb med att kapa ikapp och börja fylla på igen.

Brist på kunder är det inte för Anders Holgersson, nu väntar ett gediget arbete med att bygga upp vedlagret igen.
Brist på kunder är det inte för Anders Holgersson, nu väntar ett gediget arbete med att bygga upp vedlagret igen. Foto: Thomas Kühnel

Priserna går upp

Tidigare kom kunder till Täng från en femmilsradie, nu har den utökats. Kunder i jakt på ved kan idag åka 20 mil för att handla och trycket har stundtals varit mycket hårt.

Anledning till att ved blivit så eftertraktad är just de höga elpriserna.

– Många har installerat braskaminer under de sista åren och många har gjort det i år. Sedan kollar man inför vintern över alla kakelugnar och pannor som tidigare bara stått i husen som man nu vill börja elda i.

Anders Holgersson ser över vedhögen som var tänkt till försäljning nästa år, men med anledning av efterfrågan kommer den att ta slut redan i vinter.
Anders Holgersson ser över vedhögen som var tänkt till försäljning nästa år, men med anledning av efterfrågan kommer den att ta slut redan i vinter. Foto: Thomas Kühnel

Priset på veden går också upp. I storstäderna ses både dubbla och tredubbla priser, berättar Anders Holgersson och menar att just de prishöjningarna handlar en del om spekulation. Men vedföretagen har liksom alla andra att förhålla sig till inflationstrycket, ökade bränslepriser och höjda priser för inköp av råvara. De priser som var ifjol är ett minne blott.

– Man får nog räkna med dubbla priser framöver. För vår del har vi haft en prisökning på cirka 20 procent, men vi kommer att behöva höja igen när vi får in ny råvara.

Spekulerar i ved

Att det spekuleras i ved märks också av i Täng. Dit är det flera som hört av sig som vill köpa upp av lagret i syfte att sälja vidare.

– Men våra småkunder går först, vi försöker lösa det för så många som möjligt. Därför ransonerar vi både ved och pellets.

Just pelletsen är det också högt tryck på.

– Den säljer vi slut denna veckan och där räknar vi med att inte få in mer förrän i mitten på oktober. Det är en otrolig brist även på pellets, berättar Anders Holgersson.

Tidningen har pratat med flera företag i Lidköpingsområdet som även de säljer ved. Samtliga vittnar om att det är ett enormt tryck inför vintern. I vissa fall hör kunder av sig även från Skånetrakten. För en del är årets försäljning redan över och veden är slut.

Räddningstjänstens varning inför vinterns vedeldning – fem tips du bör följa

Artikeltaggar

ElpriserNyheterTängVedeldning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.