Hoppa till huvudinnehållet

Möjligt att läsa till undersköterska i valfri kommun: ”Helt rätt i tiden”

Publicerad:
Till 2026 måste frisök omfatta alla Komvuxutbildningar i Skaraborg - inklusive den till undersköterska, men eftersom kommunerna här redan ligger i framkant tar man nu sikte på 2023.
Till 2026 måste frisök omfatta alla Komvuxutbildningar i Skaraborg - inklusive den till undersköterska, men eftersom kommunerna här redan ligger i framkant tar man nu sikte på 2023. Foto: Janerik Henriksson/TT

3 000 nya undersköterskor kommer att behövas i Skaraborg under de närmsta fyra åren. Genom att plocka bort en av trösklarna, den som hindrar blivande studenter från att söka vård-och omsorgsutbildningen i vilken av de sex studieorterna som helst, hoppas Skaraborgs kommunalförbund och Komvux locka ännu fler till skolbänken.

– Det är helt rätt i tiden, säger Johan Lindell, rektor på vuxenutbildningen i Skövde.

Söktrycket på gymnasieskolornas vård- och omsorgsprogram sjunker. Samtidigt vänder sig allt fler till Komvux för att läsa till undersköterska.

– Om man önskar gå en vuxenutbildning på annan ort krävs det att hemkommunen säger ja. Det finns ingen rättighet att läsa i en annan kommun än den man tillhör, men tack vare Skaraborgs goda samverkan har man sett till att många kunnat göra det ändå, säger Johan Lindell, rektor för vuxenutbildningen i Skövde.

Undantaget är vård- och omsorg, den i särklass största yrkesutbildningen som bedrivs av Lidköping, Skövde, Falköping, Skara och Mariestad. Övriga kommuner samarbetar med någon av dessa utbildningsanordnare, men eftersom kommunerna själva står för en del av finansieringen har den enskilde inte kunnat välja var hen vill läsa till undersköterska i Skaraborg - tills nu.

Behovet av undersköterskor är stort och kommer på sikt att bli en knäckfråga för Skaraborgs kompetensförsörjning.
Behovet av undersköterskor är stort och kommer på sikt att bli en knäckfråga för Skaraborgs kompetensförsörjning. Foto: Helene Magnusson

Skaraborg ligger i framkant

Vårens riksdagsbeslut om att arbetsmarknadens behov ska vägas in vid planering och dimensionering av utbildningar gör att landets alla samverkansområden nu måste möjliggöra frisök till 2025, men eftersom Skaraborg redan ligger långt fram finns det ingen anledning att vänta.

– Vi har ett stort försprång och med tanke på att Skaraborg har ett antal industrietableringar på gång och ett enormt underskott av undersköterskor påbörjas arbetet här redan nu. Enligt vad vi har fått till oss kommer Skaraborg att behöva 3 000 nya undersköterskor till 2026, så vi vill plocka bort alla hinder så snart det går, säger Johan Lindell.

Än har man inte sett någon snedfördelning där vissa kommuner står med tomma stolar på undersköterskeutbildningen medan andra tvingas tacka nej till elever.

– Dock börjar vi se tendenser och för oss är det viktigt att alla utbildningsplatser som finns i Skaraborg används.

Johan Lindell, rektor för vuxenutbildningen i Skövde. Foto: Pressbild
Johan Lindell, rektor för vuxenutbildningen i Skövde. Foto: Pressbild

Siktar på 2023

Förslaget att påbörja arbetet redan nu har mottagits med ett rungande ja av både kommunchefer, rektorer och kommunalförbundets direktion.

En arbetsgrupp med rektorer ska se över hur man kan lösa praktikplatser [Arbetsplatsförlagt lärande], samordningen med Skaraborgs sjukhus och ansökningar med mera, medan KomX ledningsgrupp har i uppgift att bena i de ekonomiska bitarna.

När förändringen träder i kraft beror på hur snabbt det arbetet går, men målet är 2023.

– Förhoppningen är att få ut ännu fler personer med rätt kompetens på arbetsmarknaden, för behovet är enormt, säger Johan Lindell.

Artikeltaggar

Skola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.