Hoppa till huvudinnehållet

Kända tv-profilen om museistölden – här är värdet på smyckena: ”Oförlåtligt”

Publicerad:
Peder Lamm har hjälpt NLT att värdera de smycken som stals från Vänermuseet i förra veckan.
Peder Lamm har hjälpt NLT att värdera de smycken som stals från Vänermuseet i förra veckan.

I torsdags stals tre unika smycken ur en utställningsmonter på Vänermuseet.

– Det är en förlust för Lidköping som ort, säger tv-profilen och antikexperten Peder Lamm – som har hjälpt NLT att värdera de stulna smyckena.

NLT har i flera artiklar de senaste dagarna rapporterat om stölden på Vänermuseet. Det var runt 16-tiden torsdagen den 15 september som tre män krossade en utställningsmonter och stal flera historiska klenoder i form av smycken – som tidigare tillhört den Lidbeckska familjen.

En man i 30-årsåldern häktades i helgen misstänkt för grov stöld. Ytterligare två män i 50- och 20-årsåldern tros ha varit delaktiga i stölden. Dessa begärdes häktade under tisdagen.

– Dessa sortens stölder inträffar då och då i Sverige. Och jag tycker att det är synd att museerna sparar in på säkerheten. Det finns bättre glas och i vissa fall borde man använda kopior istället för original, säger Peder Lamm, värderingsman och känd från bland annat SVT:s Antikrundan.

Unika smycken stals på Vänermuseet: ”Tog sig in i montern genom kraftigt våld”

Historiskt värde

Varken polis eller museichef Ida Billven har kunnat uppge ett värde på de stulna smyckena; en halskedja av guld från 1600-talet, bernadottska örhängen av guld från 1800-talet samt två örhängen (så kallade hårarbeten) i droppform med ändbeslag av gulmetall.

– Det är så lätt för tjuven att se bytet, men dessa sortens ting har ett annat värde än det ekonomiska – de har ett historiskt värde, och det är just av den anledningen som sakerna finns på ett museum och inte är till salu, säger Peder och fortsätter:

– Att smyckena stals är helt enkelt en förlust för Lidköping som ort, det är en del av Lidköpingsbornas historia. Det inträffade är helt enkelt jäkligt tråkigt och oförlåtligt.

Smyckena är fortfarande inte hittade, vad tror du har hänt med de?

– I de flesta fall när det gäller guld som stulits så smälts de ner och säljs sedan vidare lagligt. Men jag hoppas verkligen att smyckena återfinns.

Misstänkt för stölden på Vänermuseet ska ha blivit knivrånad – två män anhållna

Värderar smyckena

Även om Peder Lamm menar att dessa sortens ting ska ses från dess historiska värde och inte det ekonomiska så har han hjälpt NLT med att värdera de tre unika smyckena:

Hårarbete, två stycken i droppform med ändbeslag av gulmetall, som troligen är tänkta som örhängen. Dessa tillhör donation från Elsa Lange till minne av Lidbeckska släkten i Lidköping.

– Detta smycke är inte ovanligt, därför värderar jag det till 1 500 kronor, säger Peder.

Även ett örhänge av guld och blå emalj stals från Vänermuseet. De är från mitten av 1800-talet och skänktes till majorskan Liedberg på Ulfstorps gård i Vara. Det ska ha varit drottning Dèsirèe, gift med Karl XIV Johan, som gav majorskan dessa örhängen efter att kungen fått övernatta på egendomen.

– Väldigt snygga och häftiga! Saker som kungen har vidrört fördubblar värdet. Så om det inte hade varit för kungen så hade jag värderat örhängena till 20 000-25 000 kronor, men med tanke på dess historia så värderar jag de till 40 000-50 000 kronor, säger Peder Lamm.

Tjuvarna fick dessutom med sig en halskedja av guld med spänne av emalj. Halskedjan visar sig vara en riktig juvel.

– Jädrar vilken fin grej! Detta är en fantastisk antikvitet, ett ovanligt smycke. Med tanke på dess ålder, det är från 1600-talet, är det ovanligt att det finns kvar i sitt ursprung, säger Peder Lamm och tillägger:

– Runt denna tid hade släkter hunnit bli fattiga, och i tuffa tider smälte man ofta ner guldet och gjorde modernare smycken i stället. Det är tyvärr tragiskt att denna halskedja stulits. Bara guldet värderar jag till 30 000-40 000 kronor. Och halskedjan i sin helhet till 100 000 kronor.

Efter fräcka stölden – två män från Lidköping och Götene har begärts häktade

Artikeltaggar

LidköpingNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.