Hoppa till huvudinnehållet

Unika smycken stals på Vänermuseet: ”Tog sig in i montern genom kraftigt våld”

Publicerad:
Ida Billven, chef på Vänermuseet, är både ledsen och arg efter torsdagens stöld. ”Det är föremål som verkligen bidrar till Lidköpings historia och kulturarv”, säger hon.
Ida Billven, chef på Vänermuseet, är både ledsen och arg efter torsdagens stöld. ”Det är föremål som verkligen bidrar till Lidköpings historia och kulturarv”, säger hon. Foto: Thomas Kühnel

Strax före stängning slog tjuvarna till mot Vänermuseet. Genom att krossa en utställningsmonter fick trion med sig historiska smycken – som tidigare tillhört familjen Lidbeck i Lidköping.

– Smyckena har ett stort, historiskt värde och vi är väldigt måna att få tillbaka föremålen, säger museichef Ida Billven.

Det var på torsdagseftermiddagen som Vänermuseet i Lidköping blev utsatt för en grov stöld. Tre gärningsmän kom in i lokalerna och tog sikte på en utställningsmonter.

Helt sonika krossades montern och gärningsmännen tillgrep flera historiska klenoder i form av smycken som tidigare har tillhört den Lidbeckska familjen. Det handlar om en halskedja av guld från 1600-talet, bernadottska örhängen av guld från 1800-talet samt två örhängen (så kallade hårarbeten) i droppform med ändbeslag av gulmetall.

– Jag är fortfarande förvånad över tjuvarnas agerande. Att vi skulle utsättas för en sådan här stöld under tiden museet har öppet kunde jag aldrig tro, säger museichefen Ida Billven och fortsätter:

– De tog sig in i montern genom kraftigt våld. Vi försökte hejda dem, men de kom undan. Det är heller inte riktigt vår uppgift att hålla fast tjuvarna. Personalens säkerhet är trots allt viktigast.

Smyckena förvarades på den blåa bädden när de tre gärningsmännen krossade utställningsmontern.
Smyckena förvarades på den blåa bädden när de tre gärningsmännen krossade utställningsmontern. Foto: Thomas Kühnel

Två på fri fot

Efter händelsen kontaktades polisen som snabbt kunde lokalisera en misstänkt man i 25-årsåldern. Han greps av polis och blev senare anhållen av åklagare. Han är i nuläget misstänkt för grov stöld.

– Däremot är de två andra gärningsmännen fortsatt på fri fot. Inte heller guldföremålen har ännu påträffats. Men vi har ett väldigt bra uppslag, mycket tack vare de övervakningskameror som finns på Vänermuseet. Av det materialet vi fått tillgång till känner vi igen minst en av personerna, säger Mattias Angerfelt, förundersökningsledare på polisen, på fredagseftermiddagen.

Han tillägger:

– Vi har genomfört en teknisk undersökning på platsen och säkrat en del spår. Vi har goda förhoppningar att lösa fallet.

”Känner oss trygga”

Ida Billven anser att föremålen förvarades säkert.

– Vår bedömning är att montrarna är säkra. Sedan går det förstås att bryta sig in om man krossar glaset på det här sättet. Hade stölden skett på en tid när museet varit stängt hade troligtvis föremålen aldrig försvunnit. Här finns både larmsystem, galler och övervakningskameror. Där känner vi oss trygga, säger Ida Billven.

Vad är det för penningvärde på smyckena?

– Vi gör inga enskilda värderingar på föremålen. Vårt intresse är att förvalta det historiska värdet och det får betraktas som väldigt stort. Det är föremål som verkligen bidrar till Lidköpings historia och kulturarv. Jag hoppas innerligt att föremålen hittas och att vi får tillbaka dem till museet.

Artikeltaggar

Brott & blåljusLidköpingVänermuseet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.