Hoppa till huvudinnehållet

Skaraborgsmusikern David Andersson död – kollegor och fans i sorg: ”Var unik”

Publicerad:
David Andersson, här med en bas, var en flyhänt och stilsäker gitarrist och ett ymnighetshorn av låtar. Den hastigt bortgångne musikern från Skaraborg sörjs nu av fans världen över. Arkivbild.
David Andersson, här med en bas, var en flyhänt och stilsäker gitarrist och ett ymnighetshorn av låtar. Den hastigt bortgångne musikern från Skaraborg sörjs nu av fans världen över. Arkivbild. Foto: Joacim F Kaiberger

David Andersson, gitarrist och låtskrivare i The Night Flight Orchestra och Soilwork, har avlidit. I bandens sociala mediekanaler uttrycker nu musikerkollegor, vänner och fans sorg och saknad.

David Andersson, ursprungligen från Falköping, är kanske ingen kändis för gemene man, men att han var aktad och uppskattad i musikerkretsar och bland hårdrocksfans råder det ingen tvekan om; i såväl Soilworks som The Night Flight Orchestras och vännen och bandkollegan Björn Stridhs sociala mediekanaler har kondoleanserna vällt in sedan dödsbeskedet på onsdagen.

I flödet av personer som uttrycker sitt deltagande syns en rad tunga musikernamn, däribland världsgitarristen Jeff Loomis, Megadeth-trummisen Dirk Verbeuren och svenske death metalgiganten Fred Estby.

"So sorry to hear this. He was a great person and I was lucky to know him. RIP David", skriver den förstnämnde.

Grammisnomineringar

David Andersson var gitarrist i världskända metalbandet Soilwork samt i flerfaldigt Grammisnominerade The Night Flight Orchestra, AOR-gruppen som han var med och grundade där även Jonas Källsbäck, Lidköping, samt Sebastian Forslund, bördig från Filsbäck, ingår.

Vid sidan av rockkarriären har David Andersson arbetat som läkare vid Danderyds sjukhus med gastroenterologi som specialområde.

Det var bekantskapen mellan Jonas Källsbäck och David Andersson som låg bakom att den förre värvades till The Night Flight Orchestra. Här en bild från Nordic Sound Lab i Skara 2019 i samband med inspelningarna av skivan Aeromantic.
Det var bekantskapen mellan Jonas Källsbäck och David Andersson som låg bakom att den förre värvades till The Night Flight Orchestra. Här en bild från Nordic Sound Lab i Skara 2019 i samband med inspelningarna av skivan Aeromantic. Foto: Thomas Kühnel

”One of a kind”

Enligt inläggen som postats av Soilwork och The Night Flight Orchestra var det psykisk ohälsa och alkohol som låg bakom David Anderssons tidiga bortgång:

"Good night sweet doctor. We all hope you've finally found peace. We will miss you so much. You were one of a kind and a brilliant musician. Sadly alcohol and mental illness took you away from us", skriver The Night Flight Orchestra.

David Andersson blev 47 år gammal.

Lever rockdrömmen från tonårstiden

Artikeltaggar

FalköpingLidköpingMusikNöje/KulturThe Night Flight Orchestra

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.