Hoppa till huvudinnehållet

De har taket fullt med solceller – klart innan chockvintern: ”Väldigt skönt”

Publicerad:
Inför en vinter med elpriser som förutspås skena kan de som redan nu producerar sin egen el via solceller sova tryggt. Olof Edlund och hans familj i Mellby hade sin installation på plats redan i våras. Nu gör solens strålar dem självförsörjande på el, och överskottet säljer de sedan vidare.
Inför en vinter med elpriser som förutspås skena kan de som redan nu producerar sin egen el via solceller sova tryggt. Olof Edlund och hans familj i Mellby hade sin installation på plats redan i våras. Nu gör solens strålar dem självförsörjande på el, och överskottet säljer de sedan vidare. Foto: Sören Turesson

När familjen Edlund flyttade in i maken Olofs barndomshem i Mellby för två år sedan fanns två önskemål. Frun Johanna ville ha ett uterum och Olof ville ha solceller.

Först byggdes uterummet, men sedan i våras är även solpanelerna på plats på ladugårdens tak – i grevens tid får tilläggas.

Ordet elprischock är nu på allas läppar inför den stundande vintern.

Solen lyser över ladugårdstaket i Mellby och Olof Edlund tittar ner i sin mobiltelefon. Hur mycket har vi producerat i dag?

Kilowattimmarna tickar in och någon oro för höga elräkningar vilar inte över gården med det gula huset där Olof bor tillsammans med frun Johanna och barnen Sigsten och Lukas som är åtta och tre år gamla. Men de är inte ensamma, på flera grannfastigheter är solpaneler också redan installerade. Det är flera Mellbybor som kan sova gott i vinter.

– Det känns väldigt skönt, konstaterar Olof och blickar upp mot ladugårdstaket som numer pryds av 66 solpaneler.

För deras del blev det en anläggning på totalt 24 kilowatt som familjen hoppas ska leverera omkring 23 000 kilowattimmar per år.

– Det räcker till en eluppvärmd villa i ett år. Så vi kommer producera mer än vi förbrukar, berättar Olof.

Rekordintresse – Söne El om trycket på solceller och väntetiden: ”Då kom boomen”

Storleken har betydelse

Just hur stor anläggning man ska investera i kan vara ett huvudbry.

– Många sa när vi köpte panelerna att man inte ska sätta större anläggning än det man gör av med. Men jag kände ändå att vi kommer nyttja mer el i framtiden. Elbil blir kanske nästa, barnen växer upp och skaffar datorer och spelar. Det kommer gå mer el, spår Olof.

Under tiden gör överproduktionen att anläggningen, som kostade 225 000 kronor att installera, kommer betala igen sig snabbare. Det eftersom familjen Edlund i slutänden nu får betalt för den el de själva inte använder.

En räkning för ellnätskostaden kommer fortfarande från Lidköpings elnät. Men det är också allt. Istället för att som tidigare ha tecknat ett avlat med en elleverantör om köp av el har man nu tecknat ett liknande, men i omvänd riktig. Nu är det leverantören som köper av Edlunds.

LISTA: Elpriserna rusar – här är 8 tips på hur du minskar kostnaderna
Att gå in i telefonen och följa hur många kilowattimmar som solpanelerna producerar är något som Olof Edlund gör varje dag. Anläggningen som sedan i våras är på plats ger just nu mer el än vad familjen själva använder. Överskottet gör att investeringen kan komma att betala igen sig snabbare än man först förutspått.
Att gå in i telefonen och följa hur många kilowattimmar som solpanelerna producerar är något som Olof Edlund gör varje dag. Anläggningen som sedan i våras är på plats ger just nu mer el än vad familjen själva använder. Överskottet gör att investeringen kan komma att betala igen sig snabbare än man först förutspått. Foto: Sören Turesson

Höga elpriser får paneler att betala sig

När priset på elen går upp får också de som producerar egen el mer betalt för det överskott man skickar ut i elnätet. Hittills har familjen sålt sin el till ett månadsmedelpris, men Olof berättar att man nu går över till timpris istället för att sälja mer el när förbrukningen är som störst och priset också högst.

– Då kan man ha lite koll på det och sälja mer när det är lönsamt istället för att nyttja det själva. Ju smartare vi är med hur vi använder elen desto större kan besparingen bli.

Familjen betalade förra året omkring 20 000 kronor för elen i sin bostad. Nu kommer de snarare att gå plus. Hur mycket vet de ännu inte.

– Men vi är glada att det blev en överproduktion nu, särskilt när man kan sälja en del. Sen kommer det att krävas mer el i framtiden, till elbilar och apparater och då är det skönt att kunna tillverka den själv. Men vi visste ju inte att det skulle bli den här prisuppgången som det blev nu, det kom som en bonus.

Artikeltaggar

ElpriserMellbyNyheterSolenergi

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.