Hoppa till huvudinnehållet

Nytt ungdomshem skapar över 30 nya jobb: ”Som vi har längtat efter det här”

Publicerad:
Spadarna i jorden för byggandet av nya SiS ungdomshem Margretelund. Kjell Almlöf, ordförande i Lidbeckska stiftelsen, Margareta Jonsson, tillförordnad institutionschef,  Stein Erik Hernaes, arbetschef på Tommy byggare, Anna Sandahl, ekonomi- och planeringschef på SiS, och Simon Tzegai, projektledae på SiS, håller i spadarna.
Spadarna i jorden för byggandet av nya SiS ungdomshem Margretelund. Kjell Almlöf, ordförande i Lidbeckska stiftelsen, Margareta Jonsson, tillförordnad institutionschef, Stein Erik Hernaes, arbetschef på Tommy byggare, Anna Sandahl, ekonomi- och planeringschef på SiS, och Simon Tzegai, projektledae på SiS, håller i spadarna. Foto: Thomas Kühnel

Första spadtaget är avklarat.

Någon gång under första halvåret av 2024 ska SiS nya ungdomshem Margretelund stå klart.

Kostnaden beräknas till cirka 160 miljoner kronor och projektet tros generera 30-40 nya arbetstillfällen.

”Äntligen”.

Det var det återkommande ordet när det symboliska första spadtaget på tisdagen togs för byggandet av nya ungdomshemmet Margretelund i Lidköping.

– Som vi har längtat efter det här! utbrast Margareta Jonsson, tillförordnad institutionschef på ungdomshemmet.

Krokig väg

Vägen till spadtaget har nämligen varit allt annat än spikrak sedan beslutet om byggandet fattades 2016.

Att det dröjt så länge att komma igång beror på att projektet har kantats av diverse byråkratiska hinder och inte minst de effekter som pandemin medförde.

Institutionschef Johan Feldtmann, och Margareta Jonsson, tillförordnad institutionschef, kliver in på området där nybygget ska ske.
Institutionschef Johan Feldtmann, och Margareta Jonsson, tillförordnad institutionschef, kliver in på området där nybygget ska ske. Foto: Thomas Kühnel

Men nu är spaden i jorden. Byggandet kommer att ske i etapper och någon gång första halvåret 2024 ska allt vara klart.

Då ska där finnas en ny skolbyggnad på 900 kvadratmeter, en ny idrottshall på 250 kvadratmeter och två nya standardavdelningar i en byggnad på 1 200 kvadratmeter.

Stort behov

Samtidigt ska de befintliga lokalerna, med eventuellt något undantag, renoveras.

Nybygget innebär att Margretelund utökas med 14 vårdplatser, till totalt 53.

– Behovet av nybyggnation och renovering är stort. Nuvarande skolan är inte anpassad för verksamheten och de gamla lokalerna är slitna, säger Margareta Jonsson.

– Ser man på SiS (Statens institutionsstyrelse) i stort i Sverige så är behovet av nya platser enormt, tillägger hon.

Området i Margretelund där en ny skola, en ny idrottshall och två nya standardavdelningar ska byggas.
Området i Margretelund där en ny skola, en ny idrottshall och två nya standardavdelningar ska byggas. Foto: Thomas Kühnel

På ungdomshemmet Margretelund vårdas främst ungdomar i gymnasieålder med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk. I dag finns tre avdelningar i Margretelund, samt en utslussningsavdelning i Lidköping. Utöver det finns två avdelningar i Arnhem utanför Falköping.

Nyanställer

På dessa finns totalt omkring 100 fast anställd personal och lika många timanställda.

Fler kommer att behövas.

– Vi räknar med att behöva nyanställa 30-40 personer. Rekryteringen av bland annat behandlingsassistenter, behandlingspedagoger och psykologer kommer att inledas hösten 2023, säger Margareta Jonsson.

Fakta

Statens institutionsstyrelse

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård av ungdomar upp till 21 år, samt vuxna som missbrukar.

På ungdomshem vårdas ungdomar som har allvarliga psykosociala problem samt ungdomar mellan 15–17 år som dömts till sluten ungdomsvård. På ungdomshemmet Margretelund vårdas främst ungdomar i gymnasieålder.

Källa: Statens institutionsstyrelse och SiS ungdomshem Margretelund

Artikeltaggar

MargretelundNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.