Hoppa till huvudinnehållet

E20-trafiken dundrar förbi – så har skolan agerat: ”Mer trafik på eftermiddagen”

Publicerad:
Rektor Pernilla Bergman på Vedum skola förväntade sig betydligt mycket mer trafik än det blev, när E20 på måndagsmorgonen började ledas om via Vedum.
Rektor Pernilla Bergman på Vedum skola förväntade sig betydligt mycket mer trafik än det blev, när E20 på måndagsmorgonen började ledas om via Vedum. Foto: Åsa Mwansa

Under sju veckors tid leds nu E20-trafiken om i södergående riktning via Vedum och Herrljunga. Vid Vedum skola har flera åtgärder vidtagits för att vägen ska vara så trygg som möjligt.

– Det är något mer trafik, men mindre än förväntat, säger rektor Pernilla Bergman.

När NLT besöker skolan på förmiddagen är trafiken förhållandevis lugn. Det är långa luckor mellan stråk av lastbilar med några bilar i kö efter sig. Tankarna går inte till den intensiva trafik som E20 vanligtvis förknippas med.

– Jag var här vid kvart i åtta i går morse, och upplevde ingen större skillnad i trafik. Men när jag åkte hem efter halv fem så var det mer, säger Pernilla Bergman, som pendlar från Götene.

Trafiken leds om på E20 – här är sträckan som stängs av för trafik
Emellanåt passerar en rad med lastbilar och bilar förbi skolan i Vedum.
Emellanåt passerar en rad med lastbilar och bilar förbi skolan i Vedum. Foto: Åsa Mwansa

Hon har personal som bor i Vedum och de bekräftar hennes upplevelse att det är mer trafik på eftermiddagen och även tidigt på morgonen runt klockan sju. Men det är ju utanför skoltid, så Pernilla tycker att de åtgärder som vidtagits har säkrat tryggheten.

– Trafikverket har satt upp extra 30-skyltar och även om det inte är ökad trafik från Herrljungahållet så finns det extra skyltar där också. Sen har kommunen ställt ut suggor vid övergångsstället från cykelvägen, så att man inte ska cykla över utan gå och leda cykeln, säger Pernilla.

Hon upplever att kommunikationen med Trafikverket är väldigt bra sedan hon fick en kontaktperson förra veckan. De ska kontinuerligt stämma av hur situationen ser ut.

– Han kommer även köra sträckan dagligen för att kolla av, säger Pernilla.

Foto: Åsa Mwansa

Även Vara kommuns tekniske chef Nils Gustafsson är förvånad över den oväntat lugna trafiken.

– När jag åkte ifrån Vedum igår så räknade jag mötande trafik och det var tio långtradare, det är ju inte så mycket. Det enda jag har hört är att en del hade kört rakt fram i Önum och börjat backa vid skolan, så jag kontaktade Trafikverket och de ska ha skyltat upp lite bättre där nu, säger han.

Artikeltaggar

E20NyheterTrafiksäkerhetVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.