Hoppa till huvudinnehållet

Nathalie, 18, röstar första gången: ”Mänskliga rättigheter är viktigt för mig”

Publicerad:
Nathalie Jern Wennegård, 18 år (i svart) röstar för första gången på söndag. Kompisen Tindra Wahss fyller 18 i november och missar därför årets val.
Nathalie Jern Wennegård, 18 år (i svart) röstar för första gången på söndag. Kompisen Tindra Wahss fyller 18 i november och missar därför årets val. Foto: Elin Andersson

18-åriga Nathalie Jern Wennegård tycker det är viktigt att rösta och kommer ta chansen för första gången på söndag.

– Jag har försökt hitta ett parti att rösta på som är ganska lika det jag tycker, berättar hon.

Kompisen Tindra Wahss däremot, fyller 18 i november och missar årets val med ett par månader.

Alla medborgare som fyllt 18 år senast på valdagen har rätt att rösta i samtliga tre politiska val som genomförs på söndag. Enligt SCB, statistiska centralbyrån, är det cirka 430 000 personer som går till val för första gången då de fyllt 18 år någon gång sedan det förra valet. I år är förstagångsväljarna ungefär 40 000 fler än 2018.

En av dessa är Nathalie Jern Wennegård från Härlunda mellan Skara och Falköping. Vardagarna spenderar hon med gymnasiestudier på Katedralskolan i Skara.

– Jag tycker det är viktigt att rösta. Man ska vara med och uttrycka sin åsikt och vara med och säga vad man tycker, säger hon.

Så gick skolvalet på Katedralskolan: ”Elever är mer högerpolitiska”

”Försökt hitta parti”

I samband med skolvalet har partierna gåtts igenom, men på söndag blir det dags att avlägga riktiga röster som räknas in i det lokala, regionala och nationella valresultatet.

– Jag har försökt hitta ett parti att rösta på som är ganska lika det jag tycker. Jag har insett hur jag står jämfört med partierna, berättar Nathalie som kommer gå till sin röstlokal i Skara för att rösta på plats.

Skolkamraten Adam Nylander har också fyllt 18 i år och han ser skolvalet som en förberedelse.

– Det ger en chans att sätta sig in i politiken lite. Det är ganska många partier jag kan hålla med om i en del saker, men sedan gäller det att kolla på några frågor som är viktiga för just mig. Det känns som ett viktigt val med tanke på hur världen ser ut just nu, resonerar Adam som kommer avlägga sina röster i Stockholm.

Ungdomar diskuterar politik

De tycker båda att de blivit mer prat om politik bland kompisar den senaste tiden.

– Ja, det är mycket prat om politik. Vi jämför om vi tycker lika eller olika, säger Nathalie.

18-åriga Nathalie Jern Wennegård har räknat ut vilket parti hon ska rösta på på söndag, men kompisen Tindra Wahss måste vänta till nästa val för att få rösta första gången.
18-åriga Nathalie Jern Wennegård har räknat ut vilket parti hon ska rösta på på söndag, men kompisen Tindra Wahss måste vänta till nästa val för att få rösta första gången. Foto: Elin Andersson

Även Tindra Wahss från Skara är med, men kommer inte kunna rösta i årets val. Man kan säga att hon är 17,9 år gammal, eftersom hon fyller 18 i november och därför missar valen med ett par månader. Om fyra år har hon däremot haft ovanligt mycket tid som förstagångsväljare att sätta sig in i frågorna.

– Jag tror att jag har hittat ett parti för mig, men det är kanske inte alls permanent. Det är svårt att säg om jag kommer tycka likadant då som jag gör nu, säger Tindra.

Vilka är viktiga ämnen för er?

– Mänskliga rättigheter är min främsta fråga. Det är viktigt vad det innebär för HBTQ-personer och rasism, svarar Tindra.

Nathalie är inne på samma linje:

– Jag känner liknande. Mänskliga rättigheter och kriminalitet är viktigt för mig. Alla ska känna sig trygga och välkomna, säger hon.

– Just kriminaliteten och mänskliga rättigheter är väldigt viktiga ämnen för mig. Om man ser på den stora bilden hänger de ihop, säger Adam.

På frågan om de själva kan tänka sig att bli politiker backar dock dessa ungdomar, och ser gärna att de får rösta i framtiden men inte blir politiker själva.

Vilka vill Skarapartierna samarbeta med efter valet? – Frågor och svar finns härPolitikerpanelen om investeringar och finansiering av dem – här är del 2

Artikeltaggar

KatedralskolanNyheterSkara kommunVal 2022

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.