Hoppa till huvudinnehållet

Så gick skolvalet på Katedralskolan: ”Elever är mer högerpolitiska”

Publicerad:
Jonna Bock, Visam Alsofi och Andreas Källgren från elevkåren presenterade resultatet av skolvalet på Katedralskolan.
Jonna Bock, Visam Alsofi och Andreas Källgren från elevkåren presenterade resultatet av skolvalet på Katedralskolan. Foto: Elin Andersson

Katedralskolan i Skara har hållit skolval.

Om den halva av gymnasieeleverna som röstade får bestämma skulle Sverigedemokraterna få var fjärde röst, då de hamnade på 26 procent.

Tre andra partier skulle inte klara riksdagsspärren.

– Vi kan konstatera att Katedralskolans elever är mer högerpolitiska och om detta hade varit det stora riksdagsvalet hade det blivit en egen majoritet för dem, menar Andreas Källgren i elevkåren.

Under onsdag och fredag förra veckan hölls skolvalet på Katedralskolan i Skara. På måndagen räknades och sammanställdes rösterna och resultatet presenteras under tisdagen.

– Vi i elevkåren har planerat skolvalet, berättar talman Visam Alsofi och Andreas Källgren fortsätter:

– Eleverna fick ha med sig id-kort eller en lärare som intygade vilka de var. Totalt fick vi in 366 röster, vilket är 56 procent av skolans elever.

44 procent inte med

Att bara strax över hälften av eleverna röstade i skolvalet beror främst på att flera klasser exempelvis var på praktik eller av andra orsaker inte befann sig på skolan den aktuella tiden. Men det är också frivilligt att rösta, så den som inte känner för det kan låta bli.

Någon debatt eller större informationstillfälle har inte kunnat ordnas inför skolvalet, men några partier har ändå dykt upp i skolans kafeteria för att berätta om sin politik.

Vad blev då resultatet?

Miljöpartiet 2,7 %

Feministiskt initiativ 2,73 %

Liberalerna 3,0 %

Blanka röster 3,88 %

Centerpartiet 4,6 %

Vänsterpartiet 6,5 %

Kristdemokraterna 7,4 %

Socialdemokraterna 19,4 %

Moderaterna 24,0 %

Sverigedemokraterna 26,0 %

Andreas Källgren, Jonna Bock och Visam Alsofi från elevkåren presenterade resultatet av skolvalet på Katedralskolan 2022.
Andreas Källgren, Jonna Bock och Visam Alsofi från elevkåren presenterade resultatet av skolvalet på Katedralskolan 2022. Foto: Elin Andersson

– Vi kan konstatera att Katedralskolans elever är mer högerpolitiska och om detta hade varit det stora riksdagsvalet hade det blivit en egen majoritet för dem, menar Andreas Källgren.

– Vi ser att Moderaterna inte får riktigt lika många röster som Sverigedemokraterna, säger Visam Alsofi.

Tre partier skulle inte nå upp till riksdagsspärren på fyra procent om Skaraungdomarna får bestämma. De som hamnade utanför är Liberalerna, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet.

Bensinpriset

Det politiska argument som elevkåren tror bitit mest på gymnasieeleverna är att SD vill sänka bensinskatten.

– Det är ju en hel del landsbygd här och många är beroende av bilen, säger Andreas.

Totalt var det åtta elever i elevkåren som hjälptes åt att arrangera skolvalet. Alla har märkt att det pratas mer politik mellan jämnåriga på Katedralskolan.

– Med tanke på hur det ser ut i omvärlden är det något man pratar om nu, menar elevkårens representanter.

Politikerpanelen i Skara svarar på frågor – Vilka är de tre viktigaste ämnena?Politikerpanelen om investeringar och finansiering av dem – här är del 2

Artikeltaggar

GymnasieskolanKatedralskolanNyheterSkara SommarlandVal 2022

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.