Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Elpriset trissas upp – här är 8 tips på hur du minskar kostnaderna

Publicerad:
Många har en klump i magen inför de kommande elräkningarna. Här ger vi några tips på hur kostnaderna kan hållas nere.
Många har en klump i magen inför de kommande elräkningarna. Här ger vi några tips på hur kostnaderna kan hållas nere. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Kallt väder, svaga vindar och stillastående kärnkraftsreaktorer. Elsituationen är pressad och framöver kan mycket höga priser vänta. Här ger vi åtta tips på hur du kan minska dina kostnader.

Största delen av elförbrukningen i hemmet, om vi pratar om ett eluppvärmt hem, är kopplad till uppvärmning och varmvatten.

– 50 procent är ju uppvärmningen egentligen, och 25 procent är varmvatten. Så det är de två parametrarna som man ska titta på, tycker Nathalie Lindgren på Billinge Energi.

Så vi börjar våra tips i den änden:

Sänkt temperatur ger mer över i plånboken.
Sänkt temperatur ger mer över i plånboken. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

1) Sänk inomhustemperaturen. Står du ut med några grader kallare är detta ett bra tips. Eventuella utlägg för raggsockor har du snart tjänat in.

– Har man möjlighet att sänka sin inomhustemperatur någon grad sparar man i snitt 5 procent visar statistiken, säger Nathalie Lindgren.

Sprid inte ut duschandet.
Sprid inte ut duschandet. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

2) Duscha i följd. Att kallduscha, eller att trycka in hela familjen i duschen samtidigt, är det nog få som överväger, men genom att duscha i följd kan en viss besparing göras.

– Om en börjar duscha kan det vara det bra om övriga familjen följer efter och duschar när varmvattnet redan är igång och värms. Så att inte någon duschar på morgonen, någon på lunchen och någon på kvällen. Det är bättre att försöka komprimera det. Då får man ned förbrukningen lite i alla fall, säger Nathalie Lindgren.

40-graderstvätt är ofta tillräckligt.
40-graderstvätt är ofta tillräckligt. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

3) Tvätta smart. Att tvätta i 40 grader istället för 60 är i många fall tillräckligt för att få plaggen rena med dagens tvättmedel och tvättmaskiner. Det ger en lägre elförbrukning. Lufttorka istället för att torktumla om möjligt!

Hitta rätt i djungeln av elhandelsavtal.
Hitta rätt i djungeln av elhandelsavtal. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

4) Välj rätt typ av elhandelsavtal. Timprisavtal har seglat upp som en het kandidat på det här området. Med ett sådant avtal kan man förlägga elförbrukningen under de timmar då priset är lägst. Men det finns en del att tänka på, menar Nathalie Lindgren.

– Det du behöver ha i beaktning är att det kräver ganska mycket energi av dig själv. Du behöver ha en app där du kan se timpriser och faktiskt styra din förbrukning till de billigaste timmarna. Förr om åren kunde man säga att det alltid var billigare på natten. Det kan man inte längre – nu kan vara billigast mitt på dagen helt plötsligt och ligga jättedyrt på natten. Och det har att göra med att många industrier börjar titta på att lägga om sin produktion till billigare timmar. Då ökar efterfrågan på de billigaste timmarna och därmed ökar priset, säger hon och fortsätter:

– Vi brukar rekommendera att man laddar ned en app som visar timpriser och så testar man och lever efter den i 14 dagar som att man hade haft ett timprisavtal och så ser man om det funkar. Om man får ihop det i sitt livspussel kanske det är värt att testa det, då kanske det faktiskt finns några kronor att hämta.

När det gäller "vanligt" rörligt elpris, det vill säga ett månadsbaserat sådant, kontra bundet elpris menar Nathalie att det rörliga priset är att föredra.

– Har man ekonomisk möjlighet att ta några tuffare månader i vinter, då tror jag man tjänar på det i längden. Binda ska man göra om man har behov rent ekonomiskt att ha ett fast pris så att man kan beräkna. Men då ska man vara väldigt vaksam med villkoren och läsa det finstilta, det är viktigare än någonsin eftersom prisbilden är så hög.

Sitter man med anvisningspris, alltså om man inte har gjort något aktivt val, är det läge att teckna elhandelsavtal för att inte behöva betala det extra påslag som finns i anvisningspriset.

Med täta fönster och dörrar minskar onödigt värmeläckage.
Med täta fönster och dörrar minskar onödigt värmeläckage. Foto: Daniel Strandroth

5) Se över dörrar och fönster. Det går att spara mycket el genom att se till att ingen värme läcker ut. Inte minst altandörrar kan läcka mycket. Genom att täta, renovera eller byta ut fönster och dörrar går det att sänka uppvärmningskostnaden.

Tilläggsisolering kan vara en lönsam åtgärd.
Tilläggsisolering kan vara en lönsam åtgärd. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

6) Tillläggsisolera. I äldre hus sker ungefär 15 procent av värmeförlusterna i en villa genom vinden och taket, uppger Energimyndigheten. Därför kan tilläggsisolering av vinden vara en relativt enkel och lönsam åtgärd.

Många funderar på att installera solceller i tider av skenande elpriser.
Många funderar på att installera solceller i tider av skenande elpriser. Foto: Fredrik Sandberg/TT

7) Överväg satsning på solceller. Ingen quick-fix, men om ditt tak de rätta förutsättningarna för solceller kan en investering i en anläggning vara en god affär på sikt. I dagens läge med höga elpriser blir återbetalningstiden kortare.

De kommunala energirådgivarna kan kasta ljus över möjligheterna att spara el.
De kommunala energirådgivarna kan kasta ljus över möjligheterna att spara el. Foto: Janerik Henriksson/TT

8) Gå till proffsen. Kommunerna i västra Skaraborg har energi- och klimatrådgivare som sitter på goda kunskaper om energisparande och är redo att ge råd. Utnyttja dem!

12 minuter i bastun

Den mängd el vi förbrukar mäts i kWh, kilowattimmar. Men vad motsvarar 1 kWh egentligen? Här ger vi, utifrån uppgifter från Skånska energi och Eon, några exempel:

1 KWh räcker till att...

...bada bastu i 12 minuter

...ladda mobilen i 200 timmar

...dammsuga i 1 timme

...rosta 80 brödskivor

...föna håret i 30 minuter

...bada bubbelbad i 40 minuter

...spela Minecraft i 20 timmar på en bärbar dator

Artikeltaggar

Billinge energiElpriserEnergimyndighetenLidköpingNathalie LindgrenPrivatekonomiSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.