Hoppa till huvudinnehållet

Polisnärvaro men lugnt dagen efter hotfull film: ”Bra att ha polisen här”

Publicerad:
Elever och personal mötte polisens närvaro morgonen efter en potentiellt hotfull situation på Katedralskolan i Skara.
Elever och personal mötte polisens närvaro morgonen efter en potentiellt hotfull situation på Katedralskolan i Skara. Foto: Elin Andersson

Morgonen efter en potentiellt hotfull situation på Katedralskolan i Skara är poliser på plats för att synas och skapa trygghet.

Rektor Patrik Olofsson är lugn efter att det avslöjades en film som syftade på en skolmassaker av elever på skolan.

– Det finns inget hot riktat mot skolan nu, men för de som är oroliga har vi förstärkt även elevhälsan, menar han.

En polisbil syns tydligt utanför stora entrén till Katedralskolan i Skara. Två uniformerade poliser syns på håll. De strosar runt på skolan och pratar med de som känner för det. Insatsen är tänkt att öka tryggheten för elever och personal på gymnasieskolan dagen efter att några elever hämtades av polis misstänkta för vapenbrott och olaga hot mot grupp i den film som publicerades på SnapChat.

– Det var aldrig något konkret hot riktat mot Katedralskolan, men elever från skolan är inblandade. Vi har ingen hotbild mot oss i dag, säger rektor Patrik Olofsson på torsdagsmorgonen.

Patrik Olofsson, rektor på Katedralskolan i Skara
Patrik Olofsson, rektor på Katedralskolan i Skara Foto: Elin Andersson

”Stöttar elever”

Elever och personal har kommit till skolan som vanligt, och efter onsdagseftermiddagens extrainsatta personalmöte har alla de lärare som har första lektionen idag en genomgång och information med de elever de träffar först.

– Vi ska stötta de elever som vill ha det. Vi har också förstärkt elevhälsan. Sköterskor och kuratorer har omfördelats från andra delar av kommunen så vi har en större närvaro här. Det är både en främjande och förebyggande åtgärd, beskriver Olofsson.

Precis innan de cirka 575 eleverna kom tillbaka efter sommarlovet utbildades personal inom skolorna i Skara kommun i det som kallas PDV, utskrivet ”pågående dödligt våld”.

– Det är otäckt att vi ska behöva utbildas i PDV, men det blev aktuellt efter ett dåd i Malmö. Vi har höjt vår mentala medvetenhet och kompetens kring det. Vi ser ett samhälle där våld blir vanligare och måste vara förberedda även om vi hoppas att det aldrig ska hända, menar rektorn.

Kammaråklagare om hotet om skolskjutning: ”Inget verkligt hot”

”Stora konsekvenser”

Skolan samverkar med Polisen oavsett om det föreligger några hot eller brottsmisstankar.

– Många skolor försöker få Polisen till sig ibland för att det ska skapas en relation mellan ungdomarna och dem. Vi vill visa att poliser är en naturlig del i samhället. Jag tror att alla skolor önskar att poliser kan komma till dem och bygga relationer, men vi förstår att de har mycket annat att göra också, säger Patrik och fortsätter:

– Det är bra att poliserna går runt här i dag. Då kan elever ställa sina frågor till dem och få svar direkt. De undrar bland annat om man får spela in sådana filmer. Det är viktigt att alla ungdomar ser att ogenomtänkta saker kan leda till stora konsekvenser, oavsett vad det handlar om.

Polisen var på plats på Katedralskolan i Skara i trygghetsskapande syfte morgonen efter en potentiellt hotfull situation.
Polisen var på plats på Katedralskolan i Skara i trygghetsskapande syfte morgonen efter en potentiellt hotfull situation. Foto: Elin Andersson
Rektor Patrik Olofsson berättar hur Katedralskolan kan ge stöd till oroliga elever.
Rektor Patrik Olofsson berättar hur Katedralskolan kan ge stöd till oroliga elever. Foto: Elin Andersson

Kände ej till polisens kännedom

De fyra ungdomar som misstänks för de olaga hoten och vapenbrott är sedan tidigare kända av polisen.

– Det kände jag inte till. Polisen har säkert mer information än vad vi har, och det är skönt att de tog detta på allvar, säger rektorn.

De misstänkta eleverna ska komma tillbaka till skolan, men det är oklart när. Synen på dem har då troligen ändrats från andra elever.

Hur hanterar ni dessa elevers tillbakagång till skolan?

– Vissa andra elever vet om vilka det är, andra inte. Vi kommer lägga vikt på att prata om att alla har rätt till skolgång oavsett vad de har i sin ryggsäck. Det är oerhört viktigt att alla barn och ungdomar kan gå i skolan oavsett situation. Vi har en plan för hur det ska gå till och hur vi ska få alla parter att må bra. Elevhälsan finns på plats även då, svarar Patrik Olofsson.

Här hotar pojkarna med skolskjutning på Katedral – polisen: ”Snabbt agerande”

Artikeltaggar

KatedralskolanNyheterOlaga hotolaga hot mot gruppSkara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.