Hoppa till huvudinnehållet

Ny fastighet och helikopterplatta – visionsskiss för sjukhuset i Lidköping

Publicerad:
Västfastigheter har tagit fram en visionsskiss över sjukhusområdet i Lidköping där det nederst till vänster har lagts in en helt ny byggnad med helikopterplatta på taket. Om det här blir verklighet är dock ovisst.
Västfastigheter har tagit fram en visionsskiss över sjukhusområdet i Lidköping där det nederst till vänster har lagts in en helt ny byggnad med helikopterplatta på taket. Om det här blir verklighet är dock ovisst. Foto: Privat

En så kallad visionsskiss har nu tagits fram för en eventuell tillbyggnad av sjukhuset i Lidköping.

Västfastigheter har skissat på en helt ny fastighet som ska kunna skapa nya vårdavdelningar för kommande utökat operationsuppdrag.

I skissen finns också en helikopterplatta inlagd.

Under onsdagen sa Skaraborgs sjukhusstyrelse ja till, att tillsammans med Västfastigheter ansöka om att få påbörja en förstudie för en utbyggnad av Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Det är Västra Götalandsregionen centralt som ger ett sådant tillstånd till att gå vidare med idéerna.

Sedan tidigare har sjukhuset i Lidköping fått ett regionalt uppdrag att utöka sina operationer vad gäller ledkirurgi och planera för omfattande kirurgi och ortopedi. Samtidigt ska sjukhuset bedriva akutmottagning för både kirurgi och medicin.

Allt detta finns skrivet i det PM som regionstyrelsen ställde sig bakom under våren 2021, som angav vägledande principer om hälso- och sjukvårdens utbud och lokalisering i Västra Götalandsregionen.

Det innebär att sjukhuset i Lidköping behöver anpassas för att klara av sitt utökade uppdrag och det har sjukhusstyrelsen haft uppe som ett ärende tidigare. Under torsdagen låg en visionsskiss över en utbyggnad framme på sjukhusstyrelsens bord. Den visar på en helt ny fastighet för nya vårdavdelningar och mottagningar, och där några äldre byggnader också rivits.

– Men det här är bara en visionsbild inför en förstudie som Västfastigheter sedan ska göra, säger Pär Johnson (L), sjukhusstyrelsens ordförande, som är noga med att påpeka att det kanske inte alls blir så här det kommer att se ut.

Delar av sjukhuset i Lidköping har genom åren byggts till och renoverats för att vara ändamålsenliga och resurseffektiva. De delar som nu behöver ses över är mottagningar och vårdavdelningar.

– En del av vårdavdelningarna kommer nog att försvinna för att ersättas av nya, bland annat för att de har så dålig ventilation, förklarar Pär Johnson.

Helikopterplatta

I förslaget är också en helikopterplatta involverad. En idé som inte alla partier ställt sig bakom tidigare.

Enligt Pär Johnson gick dock beslutet om en ansökan om förstudie igenom utan att någon av ledamöterna i styrelsen hade invändningar. Däri ingår även en helikopterplats.

Än så länge finns inga kostnadsberäkningar framme för satsningen. Dessutom handlar det alltså om så stora pengar att det är regionen centralt som måste fatta beslutet om det.

Flera av vårdavdelningarna på sjukhuset i Lidköping anses vara uttjänta, med bland annat undermålig ventilation. (Bilden tagen i ett annat sammanhang och vårdsalen har ingen direkt koppling till artikeln)
Flera av vårdavdelningarna på sjukhuset i Lidköping anses vara uttjänta, med bland annat undermålig ventilation. (Bilden tagen i ett annat sammanhang och vårdsalen har ingen direkt koppling till artikeln) Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Lidköpings kommunPär JohnsonSjukhuset LidköpingSkaraborgs sjukhusSkaraborgs sjukhusVård och omsorgVästfastigheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.