Hoppa till huvudinnehållet

Katedralskolan efter allvarliga hotet om skjutning: ”Skolan är en trygg plats”

Publicerad:
Katedralskolan i Skara agerade snabbt när filmen kom till deras kännedom.
Katedralskolan i Skara agerade snabbt när filmen kom till deras kännedom. Foto: Skara kommun

Katedralskolan fick kännedom om en video på sociala medier, där ”skolskjutning” nämndes och vapenliknande föremål syntes.

Efter ett snabbt agerande av såväl personal som polis, kunde skolan återgå till vanligt schema och fortsätta med dagen – trots händelsen.

– Vi agerade helt enligt plan, säger Patrik Olofsson, rektor på Katedralsolan.

Det var vid tiotiden på förmiddagen som videon blev känd för skolan. Exakt hur de fick reda på den vill de inte gå in på i nuläget.

Pojkar spred film om skolskjutning – fyra misstänks för brott: ”Snabbt agerande”

Men så fort de såg videon ringde de 112.

– Vi har en tydlig plan vid sådana här situationer, rörande hot och våld, och vi har nyligen utbildat oss i det.

– Det är sorgligt att det ska behövas en sådan plan, men vi agerade enligt den och polisen kom snabbt hit, säger Patrik Olofsson.

Polisen anlände snabbt till Katedralskolan. Väl där identifierades eleverna i videon snabbt, och dessa togs till förhör av polis. Situationen avhandlades utan något som helst tumult.

– Allt har gått väldigt lugnt till och det blev aldrig någon situation på skolan. Elevernas trygghet och säkerhet är det viktigaste, och i samråd med polisen valde vi att fortsätta skolgången som vanligt idag.

Vad händer nu?

Under onsdagseftermiddagen kallade skolan och kommunen till ett möte med samtlig personal, där samtliga skulle informeras om vad som hänt.

– Vi kommer även att ha ett utökat samtalsstöd för både elever och personal för de som önskar att prata med någon om det som har hänt. Även om inget har hänt på skolan, är det viktigt att erbjuda stöd, säger Elin Nilsson Liljebäck, tillförordnad chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Enligt polisen kommer olika trygghetsskapande åtgärder att ske i skolans närhet under kommande dagarna.

Artikeltaggar

Brott & blåljusElin Liljebäck NilssonKatedralskolan

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.