Hoppa till huvudinnehållet

Barnen fick Cozette att jobba för miljön: ”Inte lika stark klimatångest längre”

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
Cozette Wachtmeister med sina barn Lucy och Adam - som är den stora drivkraften till hennes arbete med hållbarhet. Foto: Privat.
Cozette Wachtmeister med sina barn Lucy och Adam - som är den stora drivkraften till hennes arbete med hållbarhet. Foto: Privat.

Cozette Wachtmeister, 39, är uppvuxen i Vinninga. En fredag för drygt tre år sedan stod hon, höggravid med sitt andra barn, och demonstrerade för klimatet. Där, på Medborgarplatsen i Stockholm, gick vattnet.

Då bestämde hon sig. Inte en enda dag till kunde hon leva utan att jobba för en bättre jord till sina barn.

– Jag drog. Hej, hej sa jag och sen kom jag inte tillbaka något mer.

Dagen efter studentbalen på Katedralskolan i Skara åkte Cozette, som då hette Zeito, till Stockholm, och där har hon bott sedan dess.

– I 25 år var vi den enda invandrarfamiljen i hela Vinninga. Det gör att det är väldigt svårt att vara anonym, det är svårt att bredda sina vingar, berättar Cozette.

Som ettåring flydde Cozette och hennes familj kriget i Libanon. Beirut byttes mot Lidköping, som var familjens första anhalt efter flyktingförläggningen. Cozette berättar att hennes pappa älskade att segla och verkligen ville bo vid vattnet. Vinninga utanför Lidköping fick därför bli där de stannade kvar.

Det bästa av två världar

Cozettes tonårstid präglades stundvis av identitetskris, som för de allra flesta tonåringar. Hon tampades mellan hennes två identiteter - svensk och syriansk.

Idag är allting annorlunda.

– Jag är glad och stolt att jag har fått uppleva två kulturer, välja det fina ur varje och göra det till mitt. Det gör mig till den jag är idag, säger Cozette.

Cozette förkroppsligar allt som rör entreprenörskap och driv. Hon har inga problem att kavla upp ärmarna, starta från grunden och bygga något hon tror på.

Entreprenörskap går i släkten. Cozettes föräldrar har haft flera egna företag och samtliga syskon i familjen har gått samma väg. Foto: Privat.
Entreprenörskap går i släkten. Cozettes föräldrar har haft flera egna företag och samtliga syskon i familjen har gått samma väg. Foto: Privat.

Men var kommer drivet ifrån?

– Mina föräldrar har alltid drivit eget, och det är där jag fått förtroendet att klara mig själv. Alla mina syskon, vi är fem stycken, har eller har haft eget företag. Jag tror det handlar om att man ger folk självkänsla, säger Cozette.

Bland annat startade föräldrarna ett kafé i Lidköping, Elake Måns. Idag drivs det av andra ägare. Från tidig ålder arbetade Cozette i föräldrarnas företag, men minns särskilt den dag hon fick ett alldeles eget jobb.

– Jag var ungdomsreporter på NLT. Jag kunde typ inte fatta att jag skulle sitta och skriva och få betalt för det. Att skriva var det bästa jag visste, säger hon.

Att hitta rätt

Väl i Stockholm fortsatte Cozette på journalistbanan. Hon började läsa retorik och journalistik på Södertörns högskola, men kände ganska snabbt att det inte riktigt kändes rätt.

Istället blev det en betydelsefull studietid på Stockholms Universitet som resulterade i en beteendevetarexamen. Cozette stormtrivdes med all ny kunskap om hur vi människor fungerar.

Genom jobbet på Academic Work under och efter studierna fick Cozette mersmak på entreprenörskap. 2016, efter tre utvecklande år på ett konsultbolag, startade hon och hennes goda vän Jennie företaget Techhubben (numera The Tech Hub). Cozette förvaltar fortfarande företaget, men hinner inte med så mycket mer när andra spännande uppdrag fått kliva före.

”Vattnet gick på Medborgarplatsen”

Ungefär här i Cozettes historia närmar vi oss det hon idag lägger det mesta av sina arbetsdagar på - start up-företaget Removement.

– Jag har varit intresserad av miljöfrågor länge, men inte jobbat med det och egentligen inte gjort mer än att sluta äta kokött och sänka mina egna utsläpp.

Klimatkrisen hade sedan länge varit en het fråga när Cozette väntade sin dotter Lucy. Tillsammans med sin mamma och sonen Adam gick hon, höggravid, i demonstrationen Fridays for future, klimatrörelsen som startade med Greta Thunbergs skolstrejk.

– Vattnet gick när jag stod där på Medborgarplatsen. Det låter töntigt för att jag tror inte på meningen med saker, men jag tänkte att nu sätter jag ett till barn i världen. Jag kände att jag faktiskt inte kan gå och lägga mig en enda dag till utan att jobba med det här också.

Sagt och gjort. Cozette började berätta för allt och alla hon träffade att efter mammaledigheten - ja då skulle hon söka sig till att arbeta med hållbarhet.

Idag är Cozettes och maken Wilhelms barn snart tre respektive sju år. Removements grundare Cozette, Anders, Linus och Micael känner alla likadant. De måste göra vad de kan för att skapa en beboelig jord för sina barn.

Få utsläppen till minus

Removement är en plattform för att underlätta företagens klimatomställningar. Här kan företag räkna ut hur deras utsläpp ser ut och vilka delar av verksamheten som är de största bovarna.

Vill företagen sedan ta steget längre kan de, via Removement, betala för att samla in önskat antal ton utsläpp. Det handlar alltså om att fånga in koldioxid ur atmosfären.

– Alla är överens om att vi måste minska våra utsläpp, men det är ganska få som vet om att det inte kommer räcka. För att vi ska nå 1,5 grads uppvärmning enligt Paris-avtalet behöver vi också fånga och lagra flera miljarder ton koldioxid varje år fram till 2050, säger Cozette.

Hon fortsätter:

– Det här är vår möjlighet att backa det vi har gjort. Vårt uppdrag är att få så många företag att lägga pengar mot det här för att stötta den här branschen.

Science fiction på riktigt

Hur koldioxiden rent praktiskt fångas in varierar, och en del metoder kan tyckas snudda vid science fiction. Bland annat samarbetar Removement med ett projekt vars maskiner direkt suger ut växthusgaserna ur luften. En annan metod använder snabbväxande gräs för att samla in och binda koldioxiden.

– Det är på riktigt. Alla våra projekt kontrolleras för att se att koldioxiden faktiskt lagras i marken i hundratals-tusentals år, säger Cozette som ibland möts av skeptiker som undrar om det faktiskt funkar.

Här håller Cozette Wachtmeister föredrag på Nordic Sustainability Expo och förklarar vad carbon removal, koldioxidnedtagning, är. Foto: Privat.
Här håller Cozette Wachtmeister föredrag på Nordic Sustainability Expo och förklarar vad carbon removal, koldioxidnedtagning, är. Foto: Privat.

”Inte alls lika stark klimatångest”

Genom sitt arbete har Cozette samlat på sig mycket information om hållbarhet. Hon har läst rapport på rapport för att sätta sig in i branschen.

Har du fått mer eller mindre klimatångest genom ditt jobb?

– Jag har inte alls lika stark klimatångest längre. Det är det finaste med mitt jobb, att jag hela tiden får läsa om alla coola saker som görs därute och alla människor som dedikerar sina liv till det här. Jag tror att jag har mer hopp för framtiden än vad gemene man har, säger hon.

Cozettes beteendevetargrund gör att hon är insatt i konsekvenserna av klimatångest, vad rädslan gör med oss människor.

– När du hamnar i skam, ångest och klimatångest blir du handlingsförlamad. Journalistiken har en del i det här, och det saknas en balans mellan negativa och positiva nyheter vad gäller klimatet. I slutändan är det negativa allt vi kommer ihåg, menar Cozette.

Det är ju val snart. Saknar du något i den politiska debatten?

– Herregud, allt. Nej, men politiken är kortsiktig. Hela systemet gör det svårt för förändring.

Maraton

Cozette och kollegorna på Removement jobbar hårt. Företaget är fortfarande i start up-fasen vilket kräver tålamod och målmedvetenhet.

– Vi brukar säga att det är som ett maratonlopp, det är inte en sprint. Det kan ta flera år innan man tjänar en enda krona.

Gänget i Removement (här Cozette, Micael och Linus) springer ett maratonlopp, så beskriver de det att driva en start-up.
Gänget i Removement (här Cozette, Micael och Linus) springer ett maratonlopp, så beskriver de det att driva en start-up.

Trots att arbetsveckorna, som mer regel än undantag överskrider de traditionella 40 timmarna, känns meningsfulla tar förstås batterierna slut förr eller senare. Under sommaren loggade hon ut från mejlen i telefonen och brydde sig inte om att logga in igen.

– Jag lät det vara så. Det har varit intensiva år, så jag tog en riktig semester. Men semester med barn är ju inte semester riktigt. Det går i princip ut på att se till att de inte har ihjäl sig själva, skämtar Cozette.

”Alltid en västgötajänta”

Trots allt som hänt under de 20 åren sedan den där dagen efter studenten kvarstår faktumet - Lidköping kommer alltid vara en del av Cozette.

– Jag är jätteglad att jag växte upp i en sådan stad. Jag kommer alltid vara en västgötajänta.

Artikeltaggar

KlimatMiljöMänskligtStockholmVinninga

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.