Hoppa till huvudinnehållet

Vietnam och Spanien – de valde världen som arbetsplats: ”En ökad livskvalité”

Publicerad:
Markus och Erika Gemstad jobbar platsoberoende, och kan jobba över hela världen.
Markus och Erika Gemstad jobbar platsoberoende, och kan jobba över hela världen. Foto: Sören Turesson

Skulle du vilja sitta med datorn på stranden och jobba i solskenet på andra sidan världen?

Familjen Gemstad har skiftat om i sina karriärer och kan nu arbeta platsoberoende.

De blickar nu mot en framtid där vintrar i Sverige byts ut mot soliga stränder i länder som Costa Rica, Vietnam och Spanien.

Viljan att resa och upptäcka har alltid funnits hos både Erika och Markus. Under en resa med Rosa bussarna i Sydamerika träffades de, och har varit ett par sedan dess. Nu är de gifta och har ett barn tillsammans.

– Vi förenades genom resandet, och det är fortfarande något som vi älskar att göra, säger Erika.

Erika kommer från Lidköping, men hon och Markus har bott i Stockholm i många år. Men innan pandemin började de få en fundering, hur skulle deras liv se ut om de kunde arbeta platsoberoende? De började titta på hur det skulle kunna fungera och Markus började en ny utbildning som redovisningskonsult. Sedan kom pandemin.

– Det visade att väldigt många företag kunde arbeta hemifrån eller på distans, både gällande sin egen verksamhet, men även de utomstående konsulter som de använder sig av, säger Markus.

Med den kunskapen i ryggen valde de båda att starta varsitt företag, Erika som marknadsföringskonsult och Markus som konsult inom redovisning. Nu är deras respektive verksamheter uppbyggda på ett sätt, som gör att de kan arbeta platsoberoende.

– Vi gjorde förändringen för att kunna öka vår livskvalité.

Kontor med utsikt, en bild från familjen Gemstads vinter i Spanien.
Kontor med utsikt, en bild från familjen Gemstads vinter i Spanien.

Spanien – och vad följer sedan?

Deras nya platsoberoende företag, gör att de kan arbeta var de vill, bokstavligen talat. Så länge datorn är med, kan de jobba åt och kommunicera med sina kunder.

Efter att planerna om en vinter i Asien gick i stöpet genom pandemin, valde de att spendera november till februari på Gran Canaria.

Något de inte ångrar.

– Vi hade extremt kul och vi kunde spendera mycket tid tillsammans inom familjen, det har betytt väldigt mycket för oss, säger Erika.

Erika och Markus njuter av skuggan, i Sverige - för omväxlingens skull.
Erika och Markus njuter av skuggan, i Sverige - för omväxlingens skull. Foto: Sören Turesson

Dottern Alicia gick på Svenska skolan på Gran Canaria, en skola som följer den svenska läroplanen.

– Det var en liten startsträcka för henne att komma in i det hela, men efter det gick det jättebra för hennes del. Vi vill hjälpa henne att upptäcka saker och kanske, rent av, bli en världsmedborgare i framtiden, säger Erika.

Markus fyller i:

– Om hon inte hade trivts skulle vi naturligtvis åka tillbaka, vi gör ju det här tillsammans.

Det blev mycket familjetid för de tre, något som de verkligen uppskattade.
Det blev mycket familjetid för de tre, något som de verkligen uppskattade.

Framtiden

Familjen bor nu i Lidköping, och letar efter hus i området. Trakterna mellan Lidköping och Kinnekulle ska nu, efter många år i Stockholm, bli deras nya hemmaplan.

En hemmaplan som ska kombineras med fler långresor, där både jobb och skola får följa med.

– Vi vill gärna åka till Asien, och har en liten resplan som vi tittar över. Sedan hade det också varit kul att testa att bo på Manhattan i New York någon gång i livet. Frihet är en häftig grej, säger Erika.

Finns det något ni saknar av att arbeta platsoberoende?

– Ibland saknar man den vanliga vardagen, med arbetskollegor och alla vanliga rutiner. Men jag tror att den som har en ”vanlig vardag” känner motsatsen, att den istället vill testa något annat. Vi lever nu lite unikt, då vi inte riktigt vet hur vår framtid ser ut. Det är lite läskigt, men också väldigt spännande.

Artikeltaggar

Costa RicaFamiljGran CanariaKinnekulleMänskligtNew YorkSamhälleSpanienVietnam

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.