Hoppa till huvudinnehållet

Tidsresa med Sigrid Storråda – populärt sommarnöje: ”Ett fantastiskt skepp”

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
Sigrid Storråda vid Läckö slott.
Sigrid Storråda vid Läckö slott. Foto: Sören Turesson

Historiens vingslag hörs på Kållandsö – ett vikingaskepp ligger i Läckös hamn under sommaren. Nyfikna besökare kan lära sig mer om både skärgården och vikingatiden under en tur med Sigrid Storråda.

NLT var på plats innan tidsresan till sjöss.

Sigrid Storråda ligger normalt i sin hemmahamn i Blomberg, men har under sommaren stoltserat vid Läckö för att ta ut semesterfirare på en tidsresa. Turen, som tar ungefär två timmar passar utmärkt för besökare som är nyfikna på historia eller som bara vill upptäcka Vänerns vackra skärgård.

Nyligen var det ett gäng besökare som gjorde slag i saken och steg ombord på skeppet intill Läckö slott. När NLT kom fram till bryggan höll besättningen på att städa inför dagens tur. Tydligen älskar spindlarna att täcka båten i väv om nätterna, och förstås skulle det borstas fint innan passagerarna anlände.

Historia och natur

Redarchefen, tillika vikingaentusiasten, Jonas Krantz berättar vad passagerarna kommer få lära sig medan de är ute på sjön. Det handlar om skeppet, om Vikingatidens historia men också om naturen de seglar igenom.

Redarchef Jonas Krantz kikar på dagens bokningar – ungefär 20 personer ville åka vikingaskepp denna fredag.
Redarchef Jonas Krantz kikar på dagens bokningar – ungefär 20 personer ville åka vikingaskepp denna fredag. Foto: Sören Turesson

– Vi vill värna om biosfären, säger Jonas Krantz och berättar att denna del av Vänerns skärgård har uppmärksammats av UNESCO för dess välmående miljö.

Förutom att beundra och lära om omgivningarna ligger fokus förstås på vikingaliv och allt vad det innebar, något som besättningen kan som ett rinnande vatten. Alla som jobbar ombord gör det helt ideellt, och har ett enormt intresse för just vikingar och dess historia. Det syns. Samtliga är klädda i traditionsenliga kläder och smycken.

Per Emanuelsson i genuin vikingaskrud ger känslan av att ha rest tillbaka i tiden.
Per Emanuelsson i genuin vikingaskrud ger känslan av att ha rest tillbaka i tiden. Foto: Sören Turesson

Vad är det som är så spännande med vikingatiden?

– Något som jag tycker är häftigt är vilken demokrati de hade. Som att kvinnorna fick bestämma, till exempel. Men också att de byggde såhär fantastiska skepp, säger Jonas Krantz och kollegan Kjell Kullberg instämmer.

Är det lika kul att åka ut på sjön varje gång?

– Ja, det är ju det. Man träffar mycket folk. Det blir mycket positiva möten, säger Kjell Kullberg, en av de som var med när skeppet byggdes och föreningen startade.

"Måste passa på”

När klockan närmade sig avgång började nyfikna besökare gå ombord och klä sig i flytvästar. Turen är populärt bland turister. Dagen innan hade några riktigt långväga gäster från Australien åkt med, berättar Jonas Krantz. Anna Nilsson och Janne Karlsson, som förvisso inte korsat halva jordklotet, hade rest från Karlstad bara för att få åka Vikingaskepp på fredagen.

Anna Nilsson och Janne Karlsson från Karlstad lyssnar intresserat när Kjell Kullberg berättar om skeppet.
Anna Nilsson och Janne Karlsson från Karlstad lyssnar intresserat när Kjell Kullberg berättar om skeppet. Foto: Sören Turesson

– Historian är rolig att höra om, och att det är så engagerade människor som håller på med det helt frivilligt. Man måste passa på, det blir allt mindre sånt här nu för tiden, säger Janne Karlsson.

Linnéa Hedmark från Torvalla i Östersund var förväntansfull inför avresan. På frågan om det är första gången hon är på ett vikingaskepp svarade hon (inte helt oväntat) ja. Det är trots allt inte varje dag man åker ett sådant.

– Men jag kan mycket om vikingar, fyller Linnéa Hedmark i.

Det visade sig vara alldeles sant. Så sent som under vårterminen hade Linnéa Hedmark läst om vikingar i skolan, där hon lärt sig om deras krigande och hur kvinnorna levde.

Betty, Annica och Ulf Renman tillsammans med Linnéa Hedmark från Östersund är taggade på vikingatur.
Betty, Annica och Ulf Renman tillsammans med Linnéa Hedmark från Östersund är taggade på vikingatur. Foto: Sören Turesson

Vem är Sigrid?

Skeppet är en replik av det norska Gokstadskeppet. I dag är det ett av världens största havsgående vikingaskepp som har passagerartillstånd, vilket krävt sina anpassningar. Exempelvis är det krav på toalett ombord, men den används bara i absoluta nödfall enligt Jonas Krantz.

Med 16 par åror tar Sigird Storråda sig fram lugnt och fint, men med ett erfaret roddarlag kan hon komma upp i många knop. På turerna från Läckö får passagerarna självklart testa att ro de också.

Var kommer då namnet ifrån?

Enligt sägnen var Sigrid Storråda en mäktig kvinna som bland annat var gift med Erik Segersäll och Sven Tveskägg – två av vikingatidens mest framgångsrika kungar. Sigrid ska ha bott i Västergötland under 900-talet.

Det är brukligt att en mäktig kvinna får ett mäktigt skepp uppkallat efter sig – eller hur?

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLidköpingLäcköTurism

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.