Hoppa till huvudinnehållet

Maffigt meteorregn kommer synas över himlavalvet: ”Som nattens fyrverkerier”

Publicerad:
Under de senaste nätterna kommer man kunna se Perseiderna, ett meteorregn, över himlavalvet.
Under de senaste nätterna kommer man kunna se Perseiderna, ett meteorregn, över himlavalvet. Foto: Bill Ingalls

Passa på att hålla dig vaken en aning senare de kommande nätterna.

För mellan 11-13 augusti är det som bäst chans att se det maffiga meteorregnet Perseiderna som inleder stjärnsäsongen.

– Det är lika bra att vara förberedd med en ordentlig önskelista, säger rymdfantasten Gunnar Sporrong från Skara.

Perseiderna, en meteorskur, inleder höstens stjärnsäsong med glans. Perseiderna är årligen återkommande, och stjärnklara nätter mellan 11-13 augusti går det att se dem som bäst.

Rymdentusiastmen Gunnar Sporrong från Skara anser att i år har vi extra tur eftersom månen går ner innan det mörknat och kommer därför inte att störa våra observationer förrän vid tvåtiden på natten.

– Under de närmsta dygnen kommer vi passera den tätaste delen av detta stoftmoln så att vi kommer få fint med stjärnfall, säger han.

Mellan 30 - 50 stjärnfall i timmen kommer man som åskådare kunna se om man sitter på ett bra ställe. Exempelvis på en åker eller en bit utanför stan, men Gunnar Sporrong berättar att det går bra att sitta på balkongen eller i en trädgård också. Som mest meteorer är det innan gryningen.

Rymdentusiasten Gunnar Sporrong rekomenderar att gå ut och titta upp mot natthimlen de senaste dygnen.
Rymdentusiasten Gunnar Sporrong rekomenderar att gå ut och titta upp mot natthimlen de senaste dygnen.

Varför uppstår dessa meteorskurar?

– Meteorerna I skuren är dammkorn från kometen Swift-Tuttle som kör i omloppsbana runt solen, och ett varv runt Solen för Swift-Tuttle tar cirka 130 år. Vi på jorden kör ett varv runt solen på ett år. Våra två banor korsar varandra ganska nära vilket innebär att när den kör förbi släpper den av en massa stoft efter sig, och det är det vi kör in i, spåren som blir kvar.

Han anser att när jorden passerar Swift Tuttle får vi på norra halvklotet en väldigt fin bild av meteoriterna, men det är inte så nära att det blir farligt.

Hur vanligt är det med meteorskurar?

– Det är ett par stycken per år, och då är det denna, Perseiderna, och en vid Lucia som är lika kraftiga, säger Gunnar Sporrong och fortsätter:

– Om man pratar med folk på bygden så har nästan alla något minne om att det har suttit någonstans en sommarkväll och råkat se mycket stjärnfall. Då brukar det vara den här augustiskuren som man pratar om.

”Nattens fyrverkerier”

Det är inte bara att man vill se så många stjärnfall som möjligt, utan det är även en avkopplande aktivitet.

– Det är som nattens fyrverkerier. Det blir oftast att jag sitter i solstolen med en varm filt och en kopp te. Man sitter en till två timmar och filosoferar över livet.

Men man kan alltså passa på att önska sig något?

– Det är lika bra att vara förberedd med en ordentlig önskelista om man nu tycker att det är givande. Det är inte orimligt på två timmar att man ser 30-50 stjärnfall.

Har du varit med om att en önskning gått i uppfyllelse?

– Nja, inte direkt. Men tror man på det så kanske det fungerar.

Artikeltaggar

NyheterRymdenSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.