Hoppa till huvudinnehållet

Från Instagraminlägg till tvådagarsfestival: ”En mötesplats för alla”

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
Victor Rojas driver Industrigatan 3 i Lidköping. Den industriella lokalen är väl bevarad och passar perfekt för konst och skapande enligt Victor.
Victor Rojas driver Industrigatan 3 i Lidköping. Den industriella lokalen är väl bevarad och passar perfekt för konst och skapande enligt Victor. Foto: Sören Turesson

Lidköpingsbon Victor Rojas mobiltelefon har ringt som aldrig förr den senaste veckan. Det som först var en idé om en konstutställning har nu växt till en fullspäckad kulturfestival – på Industrigatan 3.

– Jag vill att alla ska få synas, säger Victor Rojas som driver mötesplats för kultur i en gammal industrilokal i Lidköping.

I tre månader har Lidköpingsbon Victor Rojas drivit Industrigatan 3 – en gammal industrilokal som används till kulturevenemang i alla dess former.

Victor, som älskar det gamla och rustika, har sedan start haft en vilja att bevara lokalen i det skick som den lämnades, och samtidigt skapa platser i samhället för människor att umgås och ha kul.

– Det är en mötespunkt för kreativitet, sammanfattar Victor Rojas.

Victor Rojas behövde knappt se lokalen innan han tackade ja. Han såg potentialen och ville utnyttja lokalen till att skapa en plats med endast positiva vibbar.
Victor Rojas behövde knappt se lokalen innan han tackade ja. Han såg potentialen och ville utnyttja lokalen till att skapa en plats med endast positiva vibbar. Foto: Sören Turesson

När NLT pratar med honom är han i full gång med att förbereda för helgens kulturfestival, som tycks växa i skala för varje dag som går. För lite mer än en vecka sedan postade Victor på Instagram där han föreslog en konstutställning, och på den vägen är det. Inlägget fick enorm respons och allt fler personer hörde av sig i hopp om att få vara med.

– Det ringer fortfarande folk och vill vara med, skrattar Victor.

Det som startade med tanken om en konstutställning har nu övergått till ett betydligt större evenemang med en bred variation av kreativa människor. Under både fredagen och lördagen ställer 12 olika utställare ut, varav en hela vägen från Mexico City. Industrigatan 3 kommer även husera, dansare, liveartister, DJ:s och Skaraborgs motorveteraner. Konsten varierar från allt mellan digitalt till lera.

En tatuerare från Mexico kommer utföra gratis tatueringar i mindre storlek bredvid en vägg som under dagens gång kommer täckas av graffiti. En väggmålning av konstnärer från Falköping kommer också växa fram under helgen. Med foodtruck och musik både inne och ute blir det verkligen en festivalkänsla.

Den här väggen, som under ett tidigare evenemang fylldes med ”tags”, kommer klottras över av en graffitikonstnär i helgen.
Den här väggen, som under ett tidigare evenemang fylldes med ”tags”, kommer klottras över av en graffitikonstnär i helgen. Foto: Sören Turesson
Hobbyn blev Victors jobb – samlar fordon världen runt: ”Helt underbart”

Högt i tak

Det är högt i tak på Industrigatan 3, såväl metaforiskt som bokstavligt talat. Det gäller både besökare, utställare och deltagare – Victor välkomnar alla med samma glädje.

– Det blir både kända och okända talanger. Ofta behöver man vara ett namn inom konstvärlden för att kunna ställa ut någonstans. Jag vill att alla ska få synas och att vem som helst ska kunna visa upp vad de arbetar med.

Victor inkluderar mycket i sin betydelse av ordet konst och det genomsyrar hela verksamheten, inte minst helgens kulturevenemang.

– Folk ser ju bilar och motorcyklar som konst också. Allt som ögat ser och uppfattar som konst och fint får vara med och synas, säger Victor.

Skaterampen utanför industrilokalen snickrades var en present från skaparna bakom Lidköpings nya skatepark.
Skaterampen utanför industrilokalen snickrades var en present från skaparna bakom Lidköpings nya skatepark. Foto: Sören Turesson

”Alla är välkomna”

Visionen är också att alla som vill får vara med och komma med idéer, ung som gammal. Helgens festival är gratis att besöka, en viktig del i att göra platsen öppen och tillgänglig för alla.

– Alla är välkomna. Det här är en mötesplats för alla, och då menar jag verkligen det. Jag skickade en inbjudan till flyktingarna från Ukraina i Lidköping, och de blev jätteglada att bli inbjudna till något sådant, berättar Victor.

För Victors del väntar nu hårt arbete de sista dagarna och sedan en lång helg med mycket drag, men det tycker han bara ska bli roligt.

Artikeltaggar

KonstLidköpingNöje/Kultur

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.