Hoppa till huvudinnehållet

Megayachten Stardust lade till vid Läckö: ”Det är en familj som semestrar”

Publicerad:
Lidköpingsbon Niklas Johansson begav sig under tisdagskvällen ut på sjön för att fota lyxyachten Stardust.
Lidköpingsbon Niklas Johansson begav sig under tisdagskvällen ut på sjön för att fota lyxyachten Stardust. Foto: Niklas Johansson

Lyxyachten Stardust har fångat uppmärksamhet – vilket kanske inte är så konstigt då en båt i dess storlek är sällsynt på Vänern.

– Vad jag vet så har det aldrig någonsin hänt att den här typen av båtar rör sig på Vänern, så det är unikt, säger Martin Gustafsson på Vänerhamn i Lidköping.

TTELA var först att rapportera om yachten, då den syntes i Trollhättan under tisdagseftermiddagen. Yachten, vid namn Stardust, tillverkades år 2020 och ägs av en okänd person från Asien-Stillahavsregionen.

– Under gårdagen var jag i kontakt med kanalcentralen i Trollhättan, som hade talat med besättningen. Det är en familj från Malaysia som åker runt i Europa och nu semestrar de i Vänern, säger Martin Gustafsson på Vänerhamn i Lidköping.

Båten är skriven under ett företag på Caymanöarna, och är hela 62 meter lång och 11 meter bred. Enligt uppgifter från TTELA finns en helikopterplatta och en pool på den. Liknande yachter av Stardusts storlek och årsmodell kan säljas för upp till en miljard kronor.

– Vad jag vet så har det aldrig någonsin hänt att den här typen av båtar rör sig på Vänern, så det är unikt, säger Martin Gustafsson.

Lyxyachten Stardust i Trollhättan.
Lyxyachten Stardust i Trollhättan. Foto: Stefan Bennhage

Krävs föranmälan

Enligt sajten MarineTraffic, en tjänst där man kan följa alla båtar i trafik och deras rutter, var Stardust slutdestination under tisdagen hamnen i Lidköping, med ankomst klockan 22.00.

– När det gäller sådana stora längder krävs anmälan 24 timmar innan den lägger till, detta för en del förarbete innan. Men vad det verkar så lägger sig båten utanför varje stad och åker sedan in till städerna i småbåtar, säger Martin Gustafsson.

"Har väckt intresse”

Under tisdagskvällen kunde man se att Stardust ankrat mellan Läckö och Stor-Eken. Någon som begav sig dit med båt var Lidköpingsbon Niklas Johansson. Han hade följt lyxyachten via MarineTraffic under dagen – och enligt honom var både delar av besättningen, som består av 14 personer, samt familjen ute på däck och vinkade.

Och megayachtens framfart har följts på många håll i bygden.

– Man kan säga att jag är uppväxt på Vänern, och jag har då aldrig varit med om något liknande i området. Så det är klart att detta har väckt intresse, säger Lidköpingsbon Roger Johansson.

Följ lyxyachten

På onsdagsmorgonen ändrade Stardust sin tidigare planerade rutt mot Lidköpings hamn; nu verkar den ha fokus på att åka omkring i Vänern.

Vid klockan 11 på onsdagen befann sig båten vid Lurö.

Du kan följa Stardusts rutt här!

Artikeltaggar

CaymanöarnaFritid och livsstilTrollhättanVänerhamn

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.