Hoppa till huvudinnehållet

Bättre än någonsin – här är ryggraden som LFK lutar sig mot

Publicerad:
Målvakten Didrik Torstensson, försvararen Gustav Hellman, mittfältaren Emilio Reljanovic och anfallaren Kristijan Nikolla bildar tillsammans ryggraden i det LFK som är med och slåss om en plats i division 1.
Målvakten Didrik Torstensson, försvararen Gustav Hellman, mittfältaren Emilio Reljanovic och anfallaren Kristijan Nikolla bildar tillsammans ryggraden i det LFK som är med och slåss om en plats i division 1. Foto: Sören Turesson

Lidköpings FK är bättre än någonsin.

En del av förklaringen?

Att laget har fått en ryggrad att luta sig mot.

Ryggrad, centrallinje, kalla det vad ni vill. När herrarna i Lidköpings FK nu på allvar, för första gången i klubbens historia, är med och tampas om en plats i division 1 finns det en kvartett spelare som sticker ut lite extra.

Tillsammans bildar målvakten Didrik Torstensson, 31, försvararen Gustav Hellman, 29, mittfältaren Emilio Reljanovic, 20, och anfallaren Kristijan Nikolla, 26, en ryggrad som ser till att trepoängarna, allt som oftast, trillar in.

En evighetsmaskin

För att bena ut vem som egentligen bidrar med vad tog NLT en pratsam promenad med den nämnda kvartetten.

– Du menar vår evighetsmaskin? Ja, Emilio springer något kopiöst, det tar ju aldrig slut. En annan sak som jag har sett på senare tid, som jag tycker att han får oförtjänt lite beröm för, är hans huvudspel, säger Gustav Hellman om sin mittfältsadept.

– Emilio tar för sig mycket mer nu också, han är mer avgörande i matcherna. Plus att han är otroligt bra i presspelet, fyller Kristijan Nikolla i.

Jag brukar säga att du är lika snabb med boll, som utan, Emilio?

– Det är sjukt viktigt att bibehålla farten, det är då det blir som farligt. Det är mycket lättare att göra din gubbe om du har farten uppe, säger Emilio Reljanovic som sin egen spetskvalitet.

Spikat igen

En stor del av förklaringen till att Lidköpings FK, med 16 av 26 omgångar spelade, innehar en kvalplats till division 1 är att laget har stängt till bakåt. Djupdykningarna är inte lika flitigt förekommande som tidigare år och åtta hållna nollor bekräftar att jobbet med defensiven har gett utdelning.

En kvartett att luta sig mot.
En kvartett att luta sig mot. Foto: Sören Turesson

– Vi har ju den bästa mittbacken i division 2, säger Emilio Reljanovic och nickar mot Gustav Hellman.

– Ur målvaktsperspektiv är det kanon att ha en sådan mittback framför sig, som styr och ställer som han gör, säger Didrik Torstensson.

Nikolla, hur är det att försöka ta sig förbi Hellman?

– Det är inte den lättaste uppgiften. Han är helt komplett, kanske den bästa backen jag har spelat med.

– Fast så låter det ju inte på träningarna. Då ropar du ”Var var du?” efter en dragning, kontrar Gustav Hellman.

– Jo, men när jag väl kommer förbi måste jag ju säga det till dig...

Formen på plats

Gustav Hellman har varit A och O i LFK:s defensiva led det senaste decenniet och när almanackan nu har hittat in i augusti 2022 är den blivande 30-åringen bättre än på, ja, väldigt länge.

– Jag har ju börjat träna ordentligt igen. Det har tagit sin tid efter uppehållet jag hade, men nu känns formen bra.

Didrik då, vad är det som gör honom till en bra målvakt?

– Sa du bra målvakt? säger Emilio Reljanovic rappt.

– Det här faller ju direkt..., säger LFK-keepern.

– Nä, men han har bra fötter och det är väldigt skönt att ha det hos sin målvakt. Han pratar mycket också, lägger Reljanovic till, innan Gustav Hellman tar ordet.

– Didrik är en trygg sista utpost som är stark i luftrummet och har bra reflexer. Och han håller ju alltid nollan på Framnäs.

”Vår X-faktor”

Det var några ord om Didrik Torstensson, Gustav Hellman och Emilio Reljanovic det. Den siste i kvartetten då? Vad är det han, som ibland benämns som anfallsstjärnan, bidrar med till laget?

– Kristijan är vår X-faktor. Han är klass och helt plötsligt får vi ut ett hattrick av honom. Vissa matcher kan det vara hans defensiva jobb som sticker ut och andra matcher är han framspelare, säger Didrik Torstensson, som även passar på att hylla Kristijan Nikollas avslutsförmåga.

– Han har ett riktigt lurigt tillslag. Han har en kort release, skjuter mycket i steget, och har en förmåga att ofta hitta luckan i första hörnet när många andra skjuter i bortre.

Nytt fokus

Promenaden är framme vid sitt slut och för LFK-kvartettens del skiftas fokus vidare mot nästa uppgift, som i matchväg är söndagens hemmamöte med Nordvärmland.

Blir det en ny seger för tabelltvåan i division 2 då? Eller tvingas laget till slut att släppa in säsongens första mål på Framnäs?

Svaren på de frågorna väntar på svar. Under tiden passar LFK:s assisterande tränare Jakob Matanovic på att summera sina känslor kring kvartetten Didrik Torstensson, Gustav Hellman, Emilio Reljanovic och Kristijan Nikolla.

– Jag älskar vår ryggrad!

Fakta

LFK från bildandet och framåt

2011

Det sista året före sammanslagningen slutade IF Heimer trea i division 3 mellersta Götaland och Lidköpings IF kom femma i division 4 Västergötland.

2012

Placering: 3:a i division 3 mellersta Götaland.

Tränare: Rolf Johansson/Gytis Gelgota.

2013

Placering: 1:a division 3 mellersta Götaland.

Tränare: Gytis Gelgota.

2014

Placering: 6:a i division 2 norra Götaland.

Tränare: Gytis Gelgota.

2015

Placering: 7:a i division 2 norra Götaland.

Tränare: Gytis Gelgota/Patrik Gustafsson.

2016

Placering: 12:a i division 2 norra Götaland.

Tränare: Patrik Gustafsson.

2017

Placering: 13:e i division 2 norra Götaland (åkte ur).

Tränare: Patrik Gustafsson.

2018

Placering: 1:a division 3 mellersta Götaland.

Tränare: Patrik Gustafsson.

2019

Placering: 8:a i division 2 norra Götaland.

Tränare: Patrik Gustafsson.

2020

Placering: 6:a division 2 norra Götaland.

Tränare: Patrik Gustafsson.

2021

Placering: 12:a i division 2 norra Götaland.

Tränare: Patrik Gustafsson.

2022

Placering: 2:a i division 2 norra Götaland, efter 16 av 26 spelade omgångar.

Tränare: Stefan Strind.

Artikeltaggar

FotbollLidköpings FK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.