Hoppa till huvudinnehållet

Älgarna försvinner i Västra Götaland – Skaraborg särskilt utsatt

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Antalet älgar i Västra Götaland minskar.

Nu slår jägare och förvaltare larm, rapporterar Göteborgs-Posten.

Antalet älgobservationer i Västra Götaland har minskat för varje år sedan 2012, och under 2021 nåddes en ny bottennivå. Under samma period minskade avskjutningen med 30 procent. I vissa områden beskrivs älgbeståndet numera som ”inte förvaltningsbart”

Områdena Ale, Lerum, Alingsås och norra Skaraborg har visat sig vara särskilt utsatta – där har endast fyra älgar per tusen hektar observerats.

Förklaringen till nedgången är ett beslut från 2012 som syftade till att minska skadorna på skogen, som man menade berodde på älgen. Målet med älgförvaltningen blev därmed att få ner älgbeståndet.

Men trots att älgbeståndet krympte blev skadorna på skogen kvar.

En nyligen publicerad rapport av Statens lantbruksuniversitet, på uppdrag av Naturvårdsverket, bidrar med en förklaring till varför projektet misslyckades.

– Det finns andra faktorer som är viktiga. Vi kommer inte nå målen bara genom att skjuta fler älgar, säger klövviltsforskaren Fredrik Widemo till GP.

Fredrik Widemo nämner ett exempel på en annan faktor som bidragit till skadorna på skogen.

– I södra Sverige spelar det större roll hur mycket rådjur, dovhjort och kronhjort det finns för skadorna. Vi hittar starkare samband där.

Ytterligare en förklaring till det minskade älgbeståndet är att det inte funnits tillräckligt med foder för djuren.

Artikeltaggar

Djur och naturInrikes/utrikesMiljöSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.