Hoppa till huvudinnehållet

Pompa och ståt när Beridna Högvakten kommer till Lidköping

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
Beridna Högvaktens parad kommer till Lidköping i september.
Beridna Högvaktens parad kommer till Lidköping i september. Foto: Marielle Andersson Gueye, Beridna Högvakten

Den 25 september kommer Lidköpings stadskärna fyllas av pompa, ståt - och hovar som klapprar mot kullerstenen. Den Beridna Högvaktens årliga turné stannar i år i Lidköping och det bjuds på en imponerande kombination av ridning och musik.

– Det är som att spela två instrument samtidigt, säger Hans Eriksson från föreningen Beridna Högvakten.

Varje år besöker föreningen Beridna Högvakten två städer i landet. För tre år sedan red hästarna genom ett regnigt Skövde, men den 25 september är det Lidköpings tur att få besök av denna anrika institution. NLT har pratat med Hans Eriksson från föreningen Beridna Högvakten om detaljerna kring vad som enligt honom själv brukar bli en folkfest.

– Hästarna börjar från ridskolan, men vid Lidan får ryttarna instrumenten och det är egentligen där den officiella paraden börjar. Där rider och spelar man längs med Lidan och sedan in på Nya stadens torg, berättar Hans Eriksson.

Unik uppvisning

Representanter från Livskvadron kommer också vara på plats för att ta hand om hästarna, samt rida i paraden med standar. Väl på torget visas ett figurativt program. Hästarna och de spelande ryttarna från Livgardets Dragonmusikkår visar upp sig framför publiken.

– Det här är en av få beridna musikkårerna i världen som spelar samtidigt som de förflyttar hästarna. Det är som att spela två instrument samtidigt. De måste hantera hästen med ena handen och instrumentet med andra.

En utav få musikkårer i världen som spelar samtidigt som de faktiskt för hästarna i rörelse, en simultankapacitet som kräver övning för att bemästra.
En utav få musikkårer i världen som spelar samtidigt som de faktiskt för hästarna i rörelse, en simultankapacitet som kräver övning för att bemästra. Foto: Marielle Andersson Gueye, Beridna Högvakten

Dagen tar inte slut där. Framåt kvällen bjuds det in till konsert i De La Gardie-gymnasiets aula. Tonerna står återigen Livgardets Dragonmusikkår för, med ytterligare 10 musiker utöver de 18 som sitter på hästryggarna.

Bevara traditionen

En viktig del i föreningens turnerande handlar om att nå ut med sitt arbete för att bevara den Beridna Vaktparaden, som görs med hjälp av medlemmar runt om i Sverige. Samtidigt får nuvarande medlemmar som inte bor i Stockholm en chans att se det som de är med och bidrar till.

– Det kommer finnas ett tält på torget där vi kommer försöka värva medlemmar till föreningen. Hästarna ägs ju inte av staten eller kungen, utan de ägs av föreningen. Enda sättet att få in till detta är medlemsavgifterna, berättar Hans Eriksson.

Föreningen för den Beridna Högvakten startades av entusiaster som ville bevara traditionen när militären 1985 tog beslutet att att inte äga egna hästar längre. Idag får försvaret disponera hästarna som de behöver, men de ägs alltså helt och hållet av föreningen.

Varje år köper föreningen in ungefär 12 nya hästar som under ett år tränas upp på Strömsholm innan de sätts i uppdrag. Detta för att möta ett ökat behov av fler hästar inom försvaret.

– Verksamheten kräver hästar nu när värnplikten återinfördes. I början på värnpliktsutbildningen hålls en åtta veckors ridkurs där de får lära sig att rida. Det kräver lite fler hästar än vi behövt förut, säger Hans Eriksson.

Beridna Högvakten är en förening som är helt beroende av medlemsavgifter. Nu köper de in ungefär 12 nya hästar per år  som det svenska försvaret sedan använder.
Beridna Högvakten är en förening som är helt beroende av medlemsavgifter. Nu köper de in ungefär 12 nya hästar per år som det svenska försvaret sedan använder. Foto: Marielle Andersson Gueye, Beridna Högvakten

"Blir en festlig dag”

Beridna Högvaktens parader brukar vara uppskattade, men eftersom det mesta sker i Stockholm blir denna turné särskilt speciell. Hans Eriksson berättar att det finns en hel del medlemmar i Västergötland och att han därför hoppas att många vill komma och titta, samt njuta av kvällens konsert.

– Det blir en festlig dag helt enkelt, avslutar han.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLidköpingMusik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.