Hoppa till huvudinnehållet

LÅNGINTERVJU: Dahlin om media, Buffalos förvandling och stödet från flickvännen

Publicerad:
Rasmus Dahlin utstrålar harmoni och glädje under sitt besök hemma i Lidköping.
Rasmus Dahlin utstrålar harmoni och glädje under sitt besök hemma i Lidköping. Foto: Sören Turesson

Livet leker, för Rasmus Dahlin.

I en längre intervju med NLT berättar den 22-årige NHL-stjärnan om förändringen i Buffalo, möjligheten att nå kultstatus i klubben, relationen med media, den tuffa perioden – och stödet från flickvännen.

– Det är skönt att ha någon vid sin sida som förstår hur allting är, säger Lidköpingskillen.

Rasmus Dahlin i ishallen i Lidköping.

En verklighet som under uppväxten utspelade sig dagligen, ja, mer än så, men som på senare år har blivit alltmer ovanlig. Den 22-årige storbacken med Buffalo Sabres som klubbadress har under sina vistelser på svensk mark numera Göteborg som sitt säte.

Det är där han har sin familj och det är där som han, tillsammans med andra hockeyproffs, sköter om sin sommarträning.

– Jag har varit på isen, men det är nog fem-sex år sedan som jag var här uppe. Jag har inte sett den där tidigare, säger Rasmus Dahlin och pekar på den väggmålning av honom som finns i HC Lidköpings klubbrum, på andra våningen i Roosterdome.

”De var våra förebilder”

Att NHL-proffset är hemma i ”Lisch” den här fredagen beror på att moderklubben de kommande dagarna arrangerar sitt årliga sommarläger. Rasmus Dahlin finns på plats under de inledande timmarna och att säga att han är populär är sannerligen ingen överdrift.

Det var många som ville ha autografer och ta idolbilder med NHL-proffset.
Det var många som ville ha autografer och ta idolbilder med NHL-proffset. Foto: Sören Turesson

22-åringen skriver hundratals autografer och tar lika många bilder tillsammans med alla kids på hockeylägret.

– Jag minns när jag var med på lägret, då var det Back, Selle Larsson och alla de som var iväg på hockeygymnasium som var våra förebilder. Det var superhäftigt när de gick runt i korridorerna här, säger Rasmus Dahlin.

Osäker i början

Numera är det han själv som är förebilden och efter fyra år i Buffalo råder det inga tvivel om att han har växt ut till en superstjärna. Just den här biten av jobbet, att hantera media, är något som han också har fått lära sig att leva med.

– I början gillade jag inte att prata om mig själv, det gör jag egentligen fortfarande inte, men då var jag så ung också. Sa du något fel så var det i tidningen och jag var väldigt osäker på om jag sa rätt eller fel saker.

Var det ofta du upplevde att det blev fel?

– Jag skötte det nog rätt snyggt ändå. Jag löste det.

Det har blivit x antal intervjuer nu. Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Hur känns det? Hur kändes säsongen? Hur kändes det här? Jag är inte superbra på att beskriva i ord vad jag känner och tänker, men jag gör mitt bästa.

Att mångmiljonären från Lidköping har utvecklat även den biten blev tydligt i samband med hockey-VM i våras, då han verkligen utstrålade en harmoni och glädje i mediala sammanhang.

– Det var mitt första VM och det var superkul att vara med. Under säsongen är det bara engelska som gäller, men där fick jag snacka lite svenska. Jag var verkligen mig själv och svenska folket har ju inte sett den äldre Rasmus, det är mycket från Frölundatiden som hänger kvar där, men jag har ju blivit äldre och jag är inte samma människa längre.

Rasmus Dahlin.
Rasmus Dahlin. Foto: Sören Turesson

”Den äldre Rasmus” är världsvan och har hanterat det mesta, men sommaren 2018 var verkligheten en annan. Det var då han, som första svensk efter Mats Sundin, valdes som etta i NHL-draften.

Mycket skriverier

Något som skapade en hysterisk hajp kring den då 18-årige Lidköpingskillen.

– Allt gick så jäkla fort och jag hann inte tänka så mycket där och då, men så här i efterhand kan jag ju känna att allt det där inte var så sunt. Samtidigt är det så det fungerar och ska du vara på toppen är det mycket uppståndelse och skriverier. Det var häftigt, men också mycket skitgöra utanför hockeyn och jag ville ju egentligen bara spela.

Vilka har du som stöd i de lägena?

– Det är ju morsan och farsan. Det är fortfarande en resa som vi gör tillsammans och de hjälper mig med minsta lilla.

En annan person som står Rasmus Dahlin nära är flickvännen Carolina Matovac, 22.

– Vi har varit ihop i tre år. Vi träffades första gången i skolan när jag flyttade till Göteborg. Båda gick i sportskola, hon spelade handboll och jag hockey, och några år senare blev vi ihop.

Vem tog första steget?

– Det är lite mixade versioner av det, säger Rasmus Dahlin med ett skratt.

– Det blev bra i alla fall. Hon är en toppentjej.

Vad betyder hon för dig?

– Det är en jäkla trygghet att ha henne. Det är många som inte förstår sig på hockeylivet i USA med allt resande fram och tillbaka så det är skönt att ha någon vid sin sida som fattar allting.

Hur mår människan Rasmus Dahlin år 2022?

– Det är kul att du frågar! Jag mår superbra och jag är mer motiverad än någonsin. Förra säsongen var en liten ombyggnation i Buffalo och det känns som att hela stan är på ett nytt plan nu. Allt i vår organisation är positivt och det är bara positiva tankar i mitt huvud.

Drömmer om Stanley cup

Den 20 augusti flyger Lidköpingskillen tillbaka till USA för att ta sig an sin femte NHL-säsong. De fyra första har alla slutat i förtid, då Buffalo ännu inte har lyckats ta sig till slutspel under hans tid i klubben.

Buffalotröjan med nummer 26 på ryggen ska signeras.
Buffalotröjan med nummer 26 på ryggen ska signeras. Foto: Sören Turesson

– Spela slutspel är det enda jag vill. Det har inte gått exakt som jag har velat än så länge, men förra året var ett steg i rätt riktning och vi har något bra på gång. Först och främst ska vi ta oss till slutspel och så småningom vill jag vinna Stanley cup med Buffalo, säger Rasmus Dahlin och fortsätter:

– Det är en extremt stor grej att vara med på en resa från botten till toppen, det är det jag vill vara med och skapa.

Är det realistiskt att tro att Buffalo, inom en femårsperiod, är med och tampas där uppe?

– Det tror jag. Åtminstone om jag får bestämma.

TV/BILDEXTRA: Autografer och idolbilder i massor när Rasmus Dahlin kom hem
Fakta

Rasmus Dahlin om...

...höjdpunkter i karriären?

– Det största minnet är nog draften, den är svårslagen. Första matchen och första målet i NHL var också stort. Alla år i Lidköping var jäkligt roliga, jag hade inte kunnat ha en bättre barndom. Att komma till Frölunda och få spela slutspel inför ett fullsatt Scandinavium var också helt sjukt.

...Buffalos nye draftetta Owen Power?

– Vi pratade lite om det när han kom förra säsongen, att jag har varit med om samma upplevelse. Jag sa att det viktiga är att du tror på dig själv och kör ditt eget race, istället för att lyssna på vad andra säger. Jag är säker på att det kommer att gå bra för honom.

...barndomsvännen Joel Broberg?

– Det är jäkligt kul att det går så bra för honom, han blev ju utsedd till årets bästa spelare i år. Jag tror att han hade kunnat bli riktigt bra i hockey också, han var ju en toppspelare i vårt ungdomslag. Joel är jäkligt atletisk och en riktig beast.

...den gångna sommaren?

– Jag var en vecka på Ibiza med familjen. Det var grymt, det är ju inte så ofta som hela familjen samlas på det sättet. Annars har jag varit i Göteborg och tränat, samt spelat golf. Jag är nere på tio i handicap nu. Jag gillar närspelet, det är mycket finess där.

Fakta

Rasmus Dahlin

Ålder: 22.

Bor: Buffalo.

Yrke: Hockeyproffs.

Klubb: Buffalo Sabres.

Position: Back.

Tidigare klubbar: HC Lidköping, Frölunda.

Artikeltaggar

HC LidköpingIshockeyJacob PetersonRasmus Dahlin

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.