Hoppa till huvudinnehållet

Turistsäsongen blev en lyckad sådan i Lidköping: ”Som före pandemin”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Paret Håkan och Christina Werner visar stolt upp sin flagga från Bohuslän. Från boendet i Svanesund åker de till Filsbäck för semester.
Paret Håkan och Christina Werner visar stolt upp sin flagga från Bohuslän. Från boendet i Svanesund åker de till Filsbäck för semester. Foto: Sören Turesson

Juli månad är nu över.

De största semesterveckorna är till ända, och allt fler återvänder till sina jobb.

Hur var egentligen toppen av turistsäsongen i Lidköpings kommun?

Efter två år av pandemi, var 2022 året då turistsäsongen skulle explodera på riktigt. Inga restriktioner, möjlighet för turister att obehindrat resa in i landet, och förvånansvärt bra sommarväder med sol och trettio grader som ett välkommet inslag.

NLT har pratat med olika aktörer för att reda ut frågan; Hur var turistsäsongen i år?

Ute på Kronocamping Lidköping har sommaren varit bra. Sedan Power Big Meet har de haft lite av ett lyxproblem.

– Det har varit fullbokat varje dag sedan den veckan. Vi hade kunnat ta in ett par hundra gäster till om vi hade haft plats till det, säger Pernilla Söderström på Kronocamping Lidköping.

Och efter två år av pandemi kan de blicka tillbaka på en sommar som ändå får betraktas som vanlig.

Internationella turister tillbaka efter pandemin: ”Vill flytta hit”
Pernilla Söderström är väldigt nöjd över sommaren.
Pernilla Söderström är väldigt nöjd över sommaren. Foto: Sören Turesson

– Det känns precis som 2019 igen. Vi har besökare från mängder av länder till vår camping och många lokala gäster har besökt vår restaurang. Vi är supernöjda med sommaren.

Zlatko Kavalic, hotell- och restaurangägare, blickar nu tillbaka på en härlig julimånad.

Zlatko Kavalic.
Zlatko Kavalic. Foto: Sören Turesson

– Vi har haft det jättebra. Beläggningarna har varit på en bra nivå och vi har haft mycket att göra. Efter pandemiåren har vi, som många andra, haft problem med att hitta personal. Men vi har lyckats lösa det i slutändan, säger Zlatko Kavalic.

Hur har ni lyckats lösa bemanningsproblematiken?

– Vi har haft personal som ställt upp och hjälpt till, även när det varit tufft. Det har varit ett superpussel att lägga för att få bemanning, vi får hoppas att det problemet löser sig nu framåt höstkanten.

Internationell prägel

Just problematiken med att resa in till Sverige för utländska medborgare har drabbat turistnäringen hårt under pandemin. I år är första gången som de kan resa obehindrat. Något som Läckö slott har märkt av.

– I år var första ”vanliga” året sedan 2019, med fullt av både svenska och internationella besökare. Vi håller på och sammanställer siffrorna för juli för fullt, men jag kan säga att det är i paritet med åren innan pandemin, säger stiftelsen Läcko slotts vd Jan Malmgren.

På Filsbäcks camping har det varit en fantastisk sommar hittills. Tidigare två år har campingen främst haft svenska besökare, något som nu återgått till en liten mer internationell touch igen.

Hugo har full koll på hunden Ronja, och de patrullerar tryggt Filsbäcks camping tillsammans med Egon Frid.
Hugo har full koll på hunden Ronja, och de patrullerar tryggt Filsbäcks camping tillsammans med Egon Frid. Foto: Sören Turesson

– Vi har haft mer folk än tidigare år och, framför allt, utländska turister. Det har varit riktigt kul! Några veckor har vi haft, mer eller mindre, fullt varje dag och det var roligt att få ha hit alla Power Big Meet-bilar också, säger Maren Mogstad.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilJan MalmgrenLäckö slottResorVäderZlatko Kavalic

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.