Hoppa till huvudinnehållet

Här är skaparna bakom strandkonsten vid Skogshyddan: ”Fick leka lite”

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
NLT har träffat kreatörerna bakom de naturskapelser som dykt upp i närheten av Villabadet.
NLT har träffat kreatörerna bakom de naturskapelser som dykt upp i närheten av Villabadet. Foto: Sören Turesson

Konstverk i naturmaterial har dykt upp vid Villabadet, nära Skogshyddan. Det är nästan som att skapelserna själva har klivit rakt ut från skogen eller stigit ur sjön.

Så är förstås inte fallet.

NLT har träffat hjärnorna, och händerna, bakom verken.

Med vattnet och sanden som sin canvas står de där på stranden intill Skogshyddan. Bakom kreationerna hittar vi är inga mindre än lärlingarna på Flower Academy på Campus västra Skaraborg.

Emma Hedfjärd, Tanya Charonla, Klara Svensson, lärare Lisa Emilsson, Ella Gustavsson, Clara Söderqvist, Wilma Harpsöe Fagrell och Hanna Ahl Martinsson.
Emma Hedfjärd, Tanya Charonla, Klara Svensson, lärare Lisa Emilsson, Ella Gustavsson, Clara Söderqvist, Wilma Harpsöe Fagrell och Hanna Ahl Martinsson. Foto: Jessica Eliasson

I oktober mottar sju lärlingar sina yrkesbevis som florister i Lidköping. Utbildningen är ett samarbete mellan Campus västra Skaraborg och branschskolan Flower Academy. När NLT träffar gänget i deras klassrum är de i full fart med att planera inför sina slutprojekt. Att leta pinnar i skogen hör inte till de vanliga studieuppgifterna.

– Vi ville göra något roligt som lättar upp bland alla tunga arbeten, säger läraren Lisa Emilsson.

Lärlingarna arbetade i olika grupper, men slutresultatet blev ändå ett samarbete mellan allas konstverk, där gången leder fram till titthålet som perfekt linjerar med båten ute i vattnet.
Lärlingarna arbetade i olika grupper, men slutresultatet blev ändå ett samarbete mellan allas konstverk, där gången leder fram till titthålet som perfekt linjerar med båten ute i vattnet. Foto: Sören Turesson

Lekfull uppgift

Lärlingarnas uppgiften gick ut på att skapa något i naturmaterial som skulle spegla olika delar av platsen. Fokus låg på lekfullhet och kreativitet, och att skapa utan plast eller metall som annars är vanligt förekommande. Klara Svensson och Clara Söderqvist, skaparna bakom båten som står omringad av skvalpande vågor, fick vatten som element att förhålla sig till.

– Båten var inte vår första idé, säger Clara Söderqvist.

– Vi ville göra något svårt, och då blev det en båt i 3D, fortsätter medskaparen Klara Svensson.

Klara Svensson och Clara Söderqvist har skapat den tredimensionella båt som står i sjön vid Skogshyddan.
Klara Svensson och Clara Söderqvist har skapat den tredimensionella båt som står i sjön vid Skogshyddan. Foto: Sören Turesson

Vad gäller projektet som det innebar att installera båten på sin plats i sjön säger de att det inte var så svårt som de först hade trott.

– Det blev lite problemlösning, skrattar Klara Svensson.

”Biologiskt nedbrytbart”

Naturens cirkulära process är den röda tråden i uppgiften.

– Allt material är biologiskt nedbrytbart. Det är meningen att det ska försvinna tillbaka in i naturen, säger Lisa Emilsson.

Pinnarna plockades från skogen intill och stenarna hittade vid vattenbrynet. Det vackra som floristlärlingarna har byggt kan när som helst tas med av en våg eller gå sönder i vinden. Detta är något som florister behöver vara vana vid, nämligen att det fina varar kort.

– Så blir det när vi jobbar med levande material, säger lärlingen Ella Gustavsson.

Stenkonst i sanden.
Stenkonst i sanden. Foto: Sören Turesson

Nöjda

Det är en stolt Lisa Emilsson som berättar att slutresultatet blev bättre än väntat och att det gjorts med mycket fint samarbete. Lärlingarna var likaså nöjda med uppgiften.

– Det var väldigt kul, man fick leka lite, säger Ella Gustavsson.

Avbrottet från perfekta buketter och installationer var välkommet, men fokus framåt är förstås yrkesbeviset. Hur länge Lidköpings strandbesökare får njuta av lärlingarnas konstverk är nu upp till väder och vind, förutsatt att betraktarna väljer att följa den klassiska principen ”se men inte röra”.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLidköpingSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.