Hoppa till huvudinnehållet

SERIE: Mitt sommarjobb - snickaren Thomas sadlar om

Publicerad:
Thomas tror att många passar för jobb inom vården, om de bara skulle prova.
Thomas tror att många passar för jobb inom vården, om de bara skulle prova. Foto: Åsa Mwansa

Snickaren Thomas Holsing har ett vikariat inom LSS och daglig verksamhet på Ekebacka över sommaren. Sen är det dags för andra året på Vara folkhögskolas fritidsledarlinje.

– Det var lite en slump och pandemin att det blev så här, säger han.

Det blev betydligt mindre jobb på finsnickeriet där Thomas jobbade när pandemin slog till. Han började fundera på vad han ville göra och satte sig för att leta utbildningar.

– Så hittade jag denna och jag gillar folkhögskola som koncept, säger han.

Thomas är 41 år och har tidigare jobbat både inom äldrepsykiatri och som personlig assistent. Men det är snickare han är utbildad till. När han började på folkhögskolan var hans tanke att han ville jobba på behandlingshem.

– Men nu har vidgat vyerna och kan tänka mig att jobba inom LSS och daglig verksamhet, säger han.

Snickaren Thomas Holsing sommarjobbar på Ekebacka och har omvärderat vad han vill jobba med i framtiden.
Snickaren Thomas Holsing sommarjobbar på Ekebacka och har omvärderat vad han vill jobba med i framtiden. Foto: Åsa Mwansa

På Ekebacka går mycket av arbetet ut på stötta och motivera de som bor där. Det är också en gård med hönor, getter och grisar som ska tas om hand i daglig verksamhet. Det passar Thomas bra eftersom han bor på landet utanför Falköping och själv har hönor, hund och katt.

– Så det blir lite gårdsarbete och jobb med djuren. Jag tror att det är en väldigt bra metod, det är miljöterapeutiskt för vissa personer. De behöver lugnet på landet och det fysiska arbetet, säger Thomas.

Att han hamnade på Ekebacka i sommar kom sig av att han gjorde sex veckors praktik där under första året på fritidsledarlinjen. Efter det har han hoppat in som timvikarie.

– Jag trivdes bra och de trivdes med mig, så då blev det sommarjobb. Jag trivs att jobba med människor och känner att jag gör nytta. Det ger väldigt mycket tillbaka. Så det gillar jag, säger Thomas.

Han rekommenderar gärna andra att prova på yrket. Det kanske inte passar alla, men det finns ett stort behov av personal och det är lätt att få sommarjobb.

– Många skulle nog upptäcka att jobbet passar dem, även om de har haft en negativ föreställning innan som trots allt inte stämmer.

SERIE: Mitt sommarjobb - Stina: "Jag skulle aldrig jobba inom vården"SERIE: Mitt sommarjobb - Stina: "Jag skulle aldrig jobba inom vården"SERIE: Mitt sommarjobb - Amanda siktar på vårdyrketSERIE: Mitt sommarjobb – Alva bytte framtidsplaner: ”Jag stormtrivs”SERIE: Mitt sommarjobb – Kristian och Medina om arbetsplatsen: ”Känns som hemma”SERIE: Mitt sommarjobb – Mathilda är ett stöd i hemmet för en skör målgruppSERIE: Mitt sommarjobb – Indra, 18, vet vad hon vill jobba med: ”Hjälpa folk”

Artikeltaggar

Skola och utbildningSommarjobbVaraVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.