Hoppa till huvudinnehållet

SERIE: Mitt sommarjobb - Stina: "Jag skulle aldrig jobba inom vården"

Publicerad:
Stina Lundberg jobbar som personlig assistent och trivs långt bättre än förväntat.
Stina Lundberg jobbar som personlig assistent och trivs långt bättre än förväntat. Foto: Åsa Mwansa

Stina Lundberg har alltid känt att hon absolut inte vill jobba inom vården. Men nu har hon en timanställning som personlig assistent.

– Jag testade och jag trivs väldigt bra, säger hon.

Stina slutade gymnasiet i våras efter tre år på barn och fritidsprogrammet. Men hennes gymnasietid blev inte som planerad. Hemstudierna i tvåan fungerade dåligt och hon fann sig inte riktigt tillrätta på den APL-plats hon hade under utbildningen, på en förskola.

– Jag tänkte att jag behövde ha ett sommarjobb. Så fyra veckor innan jag tog studenten kunde jag få ha APL där jag jobbar nu, två dagar i veckan. Då kunde de se lite hur jag var, innan de anställde mig. Det gick bra, sen fick jag börja jobba, säger hon.

Där hon arbetar nu är de alltid två, vilket Stina tycker är bra på flera sätt. Dels är hon aldrig ensam om något skulle hända, dels betyder det sociala mycket.

– Jag trivs väldigt bra med mina kollegor. Det är mycket socialt både med dem och med brukaren. Tidigare har jag alltid varit väldigt avvaktande, men det har jag kommit över nu, säger hon.

Stina trivs med det sociala i sitt arbete och har lärt sig mycket sedan hon började.
Stina trivs med det sociala i sitt arbete och har lärt sig mycket sedan hon började. Foto: Åsa Mwansa

Över sommaren har hon ett ganska glest schema, men hon blir ofta inringd och kan önska sig pass, ibland ett helt dygn då hon har sovande jour under natten.

– En del tycker att det är jobbigt, men jag har inga problem med att sova där, säger Stina.

Det absolut bästa med jobbet är just det sociala. Stina känner att hon har utvecklats och lärt sig mycket sedan hon började, och hon kan rekommendera andra att följa hennes exempel.

– Verkligen. Det var inte alls som jag hade tänkt mig. Våga testa!

SERIE: Mitt sommarjobb - Amanda siktar på vårdyrketSERIE: Mitt sommarjobb – Alva bytte framtidsplaner: ”Jag stormtrivs”SERIE: Mitt sommarjobb – Kristian och Medina om arbetsplatsen: ”Känns som hemma”SERIE: Mitt sommarjobb – Mathilda är ett stöd i hemmet för en skör målgruppSERIE: Mitt sommarjobb – Indra, 18, vet vad hon vill jobba med: ”Hjälpa folk”

Artikeltaggar

SommarjobbVaraVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.