Götene bäst i Skaraborg på solenergi

Publicerad:
44 procent av solenergin i Götene kommun kommer från mindre fastigheter. Foto: Roland Svensson

Götene ligger på plats 21 av Sveriges 290 kommuner i en solenergirankning. Det är en högre placering än någon av de andra skaraborgska kommunerna har.

Statistiken handlar om hur många Watt installerad effekt av solel det finns per invånare i Sveriges olika kommuner. Högst upp i listan finns Skurup med 1 190 W/person. Längst ner, på plats 290, återfinns Haparanda med 5 W/person. Götene har med sina 355 W/person hamnat på plats 21 av landets kommuner, och hoppat upp en placering från året innan. Riksgenomsnittet är 152 W. Siffrorna är insamlade från år 2021.

355 W per person är svårt att greppa, men som exempel kan nämnas att den energimängden räcker till 177 mil med en elbil.

44 procent av solenergin i Götene kommer från mindre anläggningar, sådana som ofta återfinns på privatägda småhus. 56 procent av solenergin kommer från mellanstora anläggningar, exempelvis mindre industrier, flerbostadshus, lantbruk och kommersiella fastigheter.

Rankningen bygger på data från Energimyndigheten, som för statistik över nätanslutna solcellsanläggningar. Den har sammanställts av branschföreningen Svensk Solenergi, som sedan fem år tillbaka rankar landets kommuner i Solcellstoppen.

INSTALLERAD SOLENERGI

Skaraborgska kommuners plats på solenergilistan

Götene: 21

Grästorp: 30

Essunga: 40

Vara: 52

Lidköping: 53

Skara: 69

Mariestad: 94

Skövde: 107

Falköping: 135

Källa: Svensk Solenergi

Artikeltaggar

GöteneNyheterSolenergi

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare