Hoppa till huvudinnehållet

Diagnosen blev Jonas uppvaknande: ”Jag bestämde mig direkt”

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
Jonas Karlsson lade om sin livsstil efter diabetesdiagnosen. Numera är det nyttigt fika som gäller.
Jonas Karlsson lade om sin livsstil efter diabetesdiagnosen. Numera är det nyttigt fika som gäller. Foto: Sören Turesson

Ibland behövs det en rejäl omskakning för att vända dåliga vanor. Så var fallet för Jonas Karlsson, som gick från sockermissbrukare till sockerfri – allt för att bli frisk.

– Egentligen var diabetesen det bästa som kunde hända mig, säger Jonas.

Jonas Karlsson från Lidköping föddes med ryggmärgsbråck, och är förlamad från midjan och nedåt. Livet har kantats av mycket sjukhusbesök, hemvård och andra hälsobekymmer. På en av de många vårdvisiterna beslutade läkaren av en slump att testa Jonas långtidssockervärde. Där och då bestämde han sig – nu får det vara nog.

Testet kallas HbA1C och kan visa sockernivåerna i blodet över en längre tid. Ett värde på högst 42 är godkänt. När läkaren testade Jonas i slutet av 2021 visade det 53. Den 2 december fastslogs diagnosen. Jonas hade diabetes typ 2.

"Sockermissbrukare”

Jonas berättar om sitt gamla liv och sättet han levde innan diabetesdiagnosen. Kosten var varken regelbunden eller särskilt genomtänkt.

– Jag saknade konsekvenstänk vad gällde kosten, berättar Jonas.

Det blev mycket läsk, chips och godis. I Jonas fall gick det överstyr, och utvecklades till ett beroende.

– Jag var en sockermissbrukare kan man säga.

Jonas Karlsson har blivit av med sockerberoendet och mår i dag mycket bättre.
Jonas Karlsson har blivit av med sockerberoendet och mår i dag mycket bättre. Foto: Sören Turesson

När NLT träffar Jonas på Vischans bageri i Lidköping, ett ställe fyllt av sötsaker, har han framför sig en sockerfri svartvinbärsmust och en kaka gjord på dadlar och mörk choklad. Medvetenheten kring sockret finns med honom hela tiden.

Vändpunkten

I december meddelade läkaren alltså att Jonas hade diabetes typ 2, den sort som kan hjälpas med en förändrad livsstil. Diagnosen mottogs inte med särskilt mycket känslor, oväntat nog. Istället tändes en målmedvetenhet.

– Jag bestämde mig direkt för att bort socker ur mitt liv. Allt socker jag bara kunde.

Sagt och gjort. Jonas slutade äta på det sätt han gjort tidigare. Han tog bort det onyttiga ur kosten, och slutade även att äta bröd eftersom vetemjöl omvandlas till glukos i kroppen. Istället började han äta mer regelbundet, och såg till att bli mätt vid varje måltid för att förhindra suget att vilja småäta.

– Den 18 januari gick jag hos diabetessjuksköterskan för första gången, och vi tog ett nytt värde. Då låg det på 39, och jag hade tappat 10 kg i vikt. Då hade det alltså gått en månad utan socker, berättar Jonas.

Den nya, sockerfria, livsstilen hade gett resultat. Goda dessutom. Bland annat hade Jonas sår på fötterna, något han haft problem med från och till länge, börjat läka redan efter tre veckor. Just fotsår är inte sällan sammankopplat med diabetes. Sedan två månader tillbaka är det helt läkt.

Hur känns det att få resultaten så konkret?

– Det känns bra. Det sporrar mig att fortsätta. Det är inte svårt att göra de valen när man ser så snabba förändringar, säger Jonas.

Att bli frisk

I dag är Jonas frisk från sin diabetes, tack vare hans omställning. Nyligen blev han kvitt den medicinering mot diabetesen som han tidigare varit beroende av.

– För mig är socker ett gift i dag, säger han.

Så du saknar aldrig sockret?

– Nej nej. Jag kommer fortsätta livet ut.

Förutom den stora segern som det innebär att bli friskförklarad från diabetes typ 2 har Jonas också sett andra förbättringar, främst fysiskt men också psykiskt.

– Jag mår mycket bättre överlag. Alla kroppens funktioner fungerar bättre.

– Jag känner att jag har blivit trevligare mot andra, fortsätter han.

”Det sitter i huvudet”

Att få sådana besked som Jonas fick i december, där lösningen kräver en stor livsomställning, är inte lätt. Vägen i mål kräver ordentlig viljestyrka, ett riktigt pannben, enligt Jonas.

– Det gäller att bestämma sig, att tänka ”jag ska fixa det”. Det sitter i huvudet, säger Jonas.

För Jonas innebar den nya livsstilen också att skaffa sig kontroll över sin egen hälsa. Appar som LifeSum och Matchecken hjälper till att hålla reda på vad han får i sig och vilka produkter som innehåller mycket socker.

– Du kan egentligen äta vad som helst, så länge du har kontroll över det. Det hade inte jag, säger Jonas.

Mycket av det som Jonas i dag kan om diabetes och socker kunde han inte för ett år sedan. Han berättar att mycket tid har tillbringats med att googla, läsa på och även skriva i Facebook-grupper. Han har till och med lärt sig historien bakom hur socker introducerades i Sverige.

Tacksam

Jonas tror att han antagligen har haft diabetes långt innan det uppdagades i december 2021. Trots det är Jonas i dag tacksam, eftersom diagnosen fick honom att inse hur mycket sockret har skadat honom genom åren. Det gav honom också en chans att vända sin osunda livsstil och idag kunna säga att han mår bättre.

– Egentligen var diabetesen det bästa som kunde hända mig, säger Jonas.

Diabetes typ 2

Diabetes typ 2 kallas ibland för åldersdiabetes. Det är den vanligaste diabetestypen och man får den ofta i vuxen ålder. Till skillnad från diabetes typ 1 kan man göra något åt det, exempelvis med kost- och motionsvanor men ofta behövs även medicinering.

Källa: 1177

Artikeltaggar

DiabetesMänskligt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.