Hoppa till huvudinnehållet

SERIE: Mitt sommarjobb - Amanda siktar på vårdyrket

Publicerad:
Amanda Olsson sommarjobbar inom hemtjänsten och möter oftast stor tacksamhet när hon kommer hem till brukarna.
Amanda Olsson sommarjobbar inom hemtjänsten och möter oftast stor tacksamhet när hon kommer hem till brukarna. Foto: Åsa Mwansa

Förra året hade Amanda Olsson sommarjobb i städet och restaurangen på Bjertorp slott. I sommar är hennes arbetsplats hemtjänsten i Kvänum.

– Jag vill jobba inom vården i framtiden, så jag tänkte att det kunde vara bra att prova på, säger hon.

Amanda är 18 år och i höst börjar hon sista året på naturvetenskaplig linje på De la Gardiegymnasiet. Hon vet inte riktigt vad hon hade tänkt sig att jobbet i hemtjänsten skulle innebära innan hon började, men hon trivs väldigt bra.

– Dagarna kan variera ganska mycket. Men oftast börjar de med att vi åker ut och gör frukost och delar ut mediciner. Ibland får vi hjälpa till att klä på dem, det beror precis på vilket tillstånd de är i, säger Amanda.

Brukarna är äldre runt om i Kvänum, Jung och Öttum, även på landsbygden. Oftast åker Amanda ut själv, såvida det inte behövs två för att göra stora förflyttningar till exempel. Hon tyckte att det var nervöst att åka iväg för första gången.

– Det var lite svårt i början att veta vilka som hade koll på vad jag skulle göra när jag kom dit. Vissa av de äldre är dementa och verkar ha koll fast de inte har det. Man måste lära känna dem först. Sen kan jag alltid ringa en kollega och fråga, säger Amanda.

"Man blir glad av att åka ut”, säger Amanda om sitt sommarjobb.
"Man blir glad av att åka ut”, säger Amanda om sitt sommarjobb. Foto: Åsa Mwansa

Hon började i hemtjänsten i våras, och jobbade några lov och helger innan sommarvikariatet. Hon tycker att det är väldigt roligt att jobba med äldre.

– Och med människor generellt. Man kommer ju nära dem på ett sätt, vilket kan vara både bra och dåligt. De flesta är väldigt tacksamma och glada, man får väldigt mycket kärlek. Man blir glad av att åka ut, säger Amanda.

SERIE: Mitt sommarjobb – Alva bytte framtidsplaner: ”Jag stormtrivs”SERIE: Mitt sommarjobb – Kristian och Medina om arbetsplatsen: ”Känns som hemma”SERIE: Mitt sommarjobb – Mathilda är ett stöd i hemmet för en skör målgruppSERIE: Mitt sommarjobb – Indra, 18, vet vad hon vill jobba med: ”Hjälpa folk”

Artikeltaggar

KvänumSommarjobbVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.