Hoppa till huvudinnehållet

Kapten Pelles värsta storm: ”Det var lite för nära ögat”

Publicerad:
Foto: Annika Elwing

Jorden runt körde Pelle Skårstedt båt, men det var på Nordsjön som han upplevde sin värsta storm.

– Det var lite för nära ögat, det där.

Båten hade lämnat Göteborgs hamn, den skulle till Bremen, när besättningen överraskades av en plötslig sydvästlig vind. Det blåste upp till orkan.

– Jag vet inte hur mycket det blåste, för när vindmätaren kom upp till 64 meter i sekunden, gick den sönder, minns Pelle Skårstedt

SMHI beskriver vindstyrkan så här: "i sikte befintliga fartyg försvinner bakom vågbergen, havsytan i sin helhet täckt av vitt skum, som även uppfyller luften i sådan mängd, att sikten försämras". Vågorna var så höga att propellern var uppe ur vattnet och fick motorn att stanna gång på gång. Det gick knappt att styra.

Efter tre dagar nådde de hamn. I båten var allt upprivet. Hyllorna hade rasat, teknik hade gått sönder, färgburkarna hade tappat locken och färg hade runnit över halvmeterhöga trösklar, men alla hade klarat sig.

Till sjöss med vackra Marianne – har renoverats för över en miljon

Värst för sjömanshustrun

När Pelle Skårstedt, hemmahörande i Blomberg, gick till sjöss började han med att köra Gotlandsfärjor. Sedan blev båtarna större och större.

– Jag har kört bilbåtar jorden runt.

Bilbåtar? Färjor?

– Nej, båtar med bilar på, från fabrikerna. Det kunde gå 8 000 bilar på en båt, säger Pelle och förklarar hur de enorma båtarna fraktade bilar från världsdel till världsdel. Tio veckor i sträck arbetade han, sedan flög han hem. Tio veckor senare flög han ut igen och mötte upp båten i någon annan hamn i världen. Familjen väntade hemma.

Var det jobbigt att vara borta så mycket?

– Inte för mig, utan för sjömanshustrun. Det är hon som har dragit det tunga lasset. Jag har bara åkt omkring, jag.

Började studera efter pensionen

De sista åren innan pension trappade Pelle Skårstedt ner genom att köra mindre båtar i Göta kanal, och när han slutade arbeta gjorde han det som han inte hunnit med under arbetslivet; studera. Först på Komvux, därefter på universitetet där han läste 500 poäng. En kandidatexamen i filosofi och en i teologi blev det, förutom många spridda kurser.

Pelle Skårstedt tycker fortfarande om att köra båt, men har inget behov av en egen.

– Jag får låna andras båtar, som den här, säger han och nämner att han också kör vikingaskeppet Sigrid Storråda ibland.

Artikeltaggar

BlombergGöteneNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.