Hoppa till huvudinnehållet

Värvar landslagsman – så går GIK:s lagbygge: ”Ska bli bättre än ifjol”

Publicerad:
Grästorps IK börjar närma sig en ny säsong i Hockeytvåan. Lagbygget börjar bli klart.
Grästorps IK börjar närma sig en ny säsong i Hockeytvåan. Lagbygget börjar bli klart. Foto: Sören Turesson

För Grästorps IK kommer det till stora delar bli en ny trupp som tar sig an den kommande säsongen i division 2. Bland många nyförvärv finns en landslagsman.

Så här ser läget ut i de olika lagdelarna:

Målvakter:

Här är det två unga nyförvärv som kommer att tampas om förstaspaden. Det handlar om Albin Alexandersson, 20, och Hugo Holmström, 21.

Förra året var det Adam Scholutz och Philip Lönn som mestadels tog plats i kassen. Efter förra säsongen valde dock Schoultz att sluta och Lönn flyttade till Göteborg.

Joakim Persson hoppas att GIK ska vara ett snäpp bättre den kommande säsongen.
Joakim Persson hoppas att GIK ska vara ett snäpp bättre den kommande säsongen. Foto: Mattias Olsson

Joakim Persson, sportansvarig i GIK, ser ändå en hel del potential i den nya målvaktsduon.

– Vi är väldigt nöjda med målvaktssidan. Albin Alexandersson gjorde ett antal matcher förra säsongen bakom tidigare KHL-målvakten (den meriterade Konstantin Barulin) i Borås, och har gjort det väldigt bra. Jag tror att Albin är jäkligt bra, säger Joakim Persson.

Hugo Holmström är en av två nya målvakter. Här syns han under en match i Grums förra säsongen.
Hugo Holmström är en av två nya målvakter. Här syns han under en match i Grums förra säsongen. Foto: Ove Rydh

– Målvakterna är lite olika spelartyper där Holmström är en stor målvakt, medan Alexandersson är en lite mindre, rörligare målvakt. Jag tror att de kommer komplettera varandra bra. Enda minuset, som inte behöver vara ett minus, är att båda är ganska unga. Börjar det knaka i fogarna så har de inte så mycket rutin. Jag tycker ändå att vi är lika väl rustade här nu som vi var ifjol, säger Joakim Persson.

Försvar:

Den lagdel som är sig mest lik sedan förra året. Carl Andersson, Carl Dahlin, Rasmus Berntsson, Joacim Hägg och Fredrik Holberg är kvar från förra året. Dessutom har man spetsat till försvaret med två nyförvärv.

Carl Andersson är en av spelarna som är kvar GIK även i år.
Carl Andersson är en av spelarna som är kvar GIK även i år. Foto: Sören Turesson

Det handlar om Lucas Frank, 20, som spelade stora delar av förra säsongen för Kalmar i Hockeyettan.

– En klassback, menar Persson.

Dessutom har man tagit in den estländske landslagsmannen Aleksander Ossipov, 34.

– Det är en riktigt bra back som gjort många år i Sverige. Vi har ett väldigt ungt lag och Ossipov har varit med på hög nivå tidigare, han kommer betyda mycket för oss.

Tyngsta tappet här är kanadensaren Reid Yochim, som fått chansen i den norska högstaligan kommande säsong.

Joakim Persson är ändå mycket nöjd med hur lagdelen ser ut.

– Jag tycker att vi har höjt nivån på backsidan till kommande säsong. Det ser väldigt intressant ut. På backsidan är vi färdiga inför säsongen och kommer att starta med åtta backar då vi även kommer att ge en av våra juniorer, Arvid Fransson, ett A-lagskontrakt.

Forwards:

Den mest ovissa lagdelen i dagsläget. Här har det också varit stor spelaromsättning sedan säsongen tog slut. Fler än tio forwards som spelade i GIK ifjol har lämnat laget.

Bland annat lagkaptenen Gustav Svensson.

– Vi hoppades att han skulle bli kvar, men nu ser det ut som att han kommer att hoppa på en högskoleutbildning. Definitivt vårt tyngsta tapp, säger Joakim Persson.

Tobias Henriksson, Victor Sandström, Alexander Liljedahl, Nils Ekblad och Karl Fransson är de forwards som finns kvar från förra säsongen.

Det är på forwardssidan det har skett störst förändringar. Men både Tobias Henriksson och Alexander Liljedahl är kvar.
Det är på forwardssidan det har skett störst förändringar. Men både Tobias Henriksson och Alexander Liljedahl är kvar. Foto: Sören Turesson

Persson upplever att det har varit svårt att få in spelare.

– Här har det varit lite mer turbulent. Här blir det väl egentligen lite för stor spelaromsättning för min smak. Planen var att behålla två eller tre av de spelare som försvunnit. Tyvärr tappade vi tre på en gång till Gislaved, vilket inte var med i planen. Jag har hållit på med det här i 20 år i alla fall, och jag upplever att det nog är svårare än någonsin att få spelare till division 2, vilket vi har fått märka av på forwardssidan, säger Joakim Persson.

Det har ändå blivit en hel del nya spelare. I dagsläget har man gjort klart med Oskar Bengtsson, 29, Liam Blomqvist, 21, Isac Janson, 22, Felix Åstrand, 20, Emil Carlqvist, 20, samt Patrick Bolterle, 26. Bolterle är från Österrike, och spelade förra säsongen i det klassiska laget Feldkirch. Säsongen i Grästorp kommer att bli Bolterles första säsong utanför Österrike.

Just Bolterle lyfts fram som extra spännande.

– Han kommer också in med lite rutin. Här tror vi att vi fått in näst intill forward nummer ett för oss. Vi tror att han håller samma nivå som en bra division 1-spelare, säger Joakim Persson.

Fler nyförvärv på forwardssidan är att vänta.

– Vi jobbar på att få in åtminstone två till utifrån, och sedan kan det bli någon egen junior som kan användas som breddspelare, berättar Joakim Persson.

Hoppfull

Totalt sett är Joakim Persson ändå hoppfull.

– Jag tror och hoppas fortfarande att Grästorps IK ska bli lite bättre än vad vi var ifjol. Jag är väldigt nöjd med både målvaktssidan och backsidan, medan forwardssidan är lite oviss fortfarande, säger Joakim Persson.

Tanken är att GIK ska gå på is i början av augusti.

FAKTA

Grästorps trupp i dagsläget

Målvakter:

Albin Alexandersson (Borås HC)

Hugo Holmström (Grums IK)

Backar:

Carl Andersson

Carl Dahlin

Rasmus Berntsson

Joacim Hägg

Fredrik Holberg

Arvid Fransson

Lucas Frank (Kalmar HC)

Alexander Ossipov (Borås HC)

Forwards:

Tobias Henriksson

Victor Sandström

Alexander Liljedahl

Nils Ekblad

Carl Fransson

Oskar Bengtsson (Jonstorps IF)

Liam Blomqvist (Ulricehamns IF)

Isac Jansson (Vänersborgs HC)

Felix Åstrand (Olofströms IK)

Patrick Bolterle (VEU Feldkirch)

Emil Carlqvist (Hudiksvalls HC)

Artikeltaggar

GrästorpGrästorps IKIshockey

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.