Hoppa till huvudinnehållet

SERIE: Mitt sommarjobb – Alva bytte framtidsplaner: ”Jag stormtrivs”

Publicerad:
Alva Kylén har ett blandat schema och jobbar både med matleveranser och vård.
Alva Kylén har ett blandat schema och jobbar både med matleveranser och vård. Foto: Åsa Mwansa

Alva Kylén har provat på några olika sommarjobb under åren. I år blev det för första gången inom vården och hon trivs så bra att hon nu har ändrat sina framtidsplaner.

– Jag tänkte bli lärare, men det ändrade sig. Nu tänker jag plugga vidare till sjuksköterska, säger hon.

Alva Kylén är 19 år och har just tagit studenten. Hon har tidigare jobbat på Skara Sommarland och de senaste två åren har hon haft semestervikariat på Ica, där hon också har jobbat extra under terminerna.

Men inför sommaren i år fick hon frågan av sin nuvarande chef, om hon inte ville prova på vårdyrket.

– Jag kände varför inte? Så då testade jag och jag verkligen stormtrivs, säger hon.

Alva har ett blandat vikariat och jobbar både med matleveranser och på ett korttidsboende.

Måndagar och tisdagar jobbar hon med packning och utkörning av veckans matleveranser. Alla äldre i hela Vara kommun som bor i eget hem eller lägenhet har tillgång till den servicen.

Alva trivs med variationen i jobbet och har omvärderat vad hon vill plugga vidare till.
Alva trivs med variationen i jobbet och har omvärderat vad hon vill plugga vidare till. Foto: Åsa Mwansa

Resten av veckan jobbar Alva med att hjälpa brukare på ett korttidsboende för personer med en demenssjukdom. Det handlar om att hjälpa till med saker som personlig hygien, vardagliga sysslor och stöttning med mat.

Att hon trivs så bra beror mycket på kontakten med alla människor hon får möta.

– Att kunna hjälpa brukare, att se hur de utvecklas och kan bli så mycket bättre i sitt mående och sin hälsa - jag gillar människor väldigt mycket så jag tycker att det här är görkul, säger Alva.

Hon tänker att fler unga borde testa olika sommarjobb, inte minst inom vården.

– Prova! Jag hade ju inte alls tänkt mig detta för ett eller två år sedan. Det kan ändra sig väldigt mycket när man får en egen bild av jobbet. Man ska inte tro på alla fördomar om vården som vandrar runt, man ska bilda sig en egen uppfattning.

SERIE: Mitt sommarjobb – Kristian och Medina om arbetsplatsen: ”Känns som hemma”SERIE: Mitt sommarjobb – Mathilda är ett stöd i hemmet för en skör målgruppSERIE: Mitt sommarjobb – Indra, 18, vet vad hon vill jobba med: ”Hjälpa folk”

Artikeltaggar

SommarjobbVara kommunVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.