Hoppa till huvudinnehållet

NLT har frågat SMHI den gnagande frågan: Är sommaren över?

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
Är sommaren över nu – eller återvänder värmen?
Är sommaren över nu – eller återvänder värmen? Foto: Erik Johansen

Förra veckans ordentliga sommarhetta känns som ett minne blott, och Tomas Ledins textrad ”sommaren är kort, det mesta regnar bort” känns smärtsamt relevant.

Var det här allt Lidköping fick?

För meteorologerna är den frågan egentligen omöjlig att svara på just nu. Vi befinner oss trots allt bara i slutet av juli, med en hel sommarmånad framför oss. Men att sommarvädret skulle vara över, det tror inte den vakthavande meteorologen på SMHI som NLT pratar med.

– Vad som händer framöver kan man inte veta. Det kan komma värme igen, eller så gör det inte det. Det är för tidigt att säga, meddelar hon.

Så tror Lidköpingsborna

Om inte väderprognosen kan visa hur vädret blir framöver lämnas det över till människors egna förhoppningar. En del är mer optimistiska än andra.

Gull-Britt från Lidköping längtar till ljumma kvällar.
Gull-Britt från Lidköping längtar till ljumma kvällar. Foto: Jessica Eliasson

– Jag är optimistisk. Jag tror att det blir ljumma fina kvällar, säger Gull-Britt Alneman från Lidköping.

Jaana och Jani från Lidköping är säkra på sin sak: Mer sommar blir det.
Jaana och Jani från Lidköping är säkra på sin sak: Mer sommar blir det. Foto: Jessica Eliasson

– Det kommer bli sommar, säger Jaana från Lidköping.

Jani instämmer och säger att det brukar bli varmt ungefär vid skolstart, något som de tror kommer ske även i år.

”Inte normalt”

SMHI visar att slutet av veckan bjuder på temperaturer omkring 20-24 grader i Lidköping, vilket är normala sommartemperaturer enligt meteorologen som vi pratar med.

– Förra veckans höga temperaturer är inte normalt, så det ska man inte ha som referensram, säger hon.

Att extremhettan är över för stunden betyder alltså inte att det mildare vädret som väntas den närmsta veckan är ovanligt svalt för sommaren, snarare tvärtom.

Tillbakablick på augusti

Vad är då vanliga augusti-temperaturer i Lidköpingsområdet? Kikar man på statistiken över augusti månad de senaste åren blir man antingen lättad eller besviken. Temperaturerna uppåt 30 grader som Lidköping fick känna på förra veckan hör inte till vanligheterna, men lite värme brukar sommarens sista månad ändå innehålla.

En vanlig augustidag, närmare bestämt 5 augusti, har sett ut som följande sedan 2017. Datan är tagen från SMHI:s station i Såtenäs, eftersom mätstationen i Lidköping inte längre är aktiv.

Augustitemperatur 2017-2021
2017kl 12.0020,5
2018kl 12.0023,1
2019kl 12.0019,3
2020kl 12.0015,3
2021kl 12.0019,5

Tålamod

Vi förknippar ogärna semestern med regnkläder och gummistövlar, men en typisk svensk sommar är, som många erfarit, stundvis lite blöt.

2021 uppmättes nederbörd under 12 dagar i augusti månad i Lidköping, men värt att notera är att flera av dagarna bara resulterade i några få millimeter regn.

Med andra ord kanske vi inte bör vara särskilt överraskade över vad väderprognosen visar för tillfället, men hur det ser ut längre fram är oklart.

Och vem vet? Ordentlig värme kanske når Lidköping även i augusti, vi får helt enkelt ha lite tålamod, vänta och se.

Artikeltaggar

LidköpingVäder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.